Hopp til innhold

Samboer til drept 66-åring: Stiller seg uforstående til påstander om overgrep

Samboeren til den avdøde 66-åringen på Fevik stiller seg uforstående til påstander om at hennes tidligere samboer skal ha forgrepet seg på stebarnebarna, sier kvinnens bistandsadvokat.

Advokat Pål Eide

Bistandsadvokaten til samboeren til den avdøde 66-åringen, Pål Arne Eide. Her første dag av rettssaken i Aust-Agder tingrett.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo

Tiltaltes forsvarer, Svein Kjetil Stallemo.

Foto: Rebecca Trondsen
Statsadvokat Dennis Danielsen

Aktor i saken, statsadvokat, Dennis Danielsen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Den 66 år gamle mannen ble funnet drept på Fevik i Grimstad 5. september i fjor. Obduksjonen viste at mannen hadde blitt stukket 21 ganger med kniv.

Samboeren til den drepte 66-åringen er moren til kvinnen som er tiltalt for drapet.

44-åringen er tiltalt for forsettlig drap og har erkjent straffskyld. Det var kvinnen selv som ringte til politiet og fortalte om knivstikkingen.

Har hatt det tøft

Foreldrene til tiltalte skilte seg da hun var 10 år. Tiltalte ble deretter plassert i fosterhjem der hun bodde i fem år.

Da tiltalte var rundt 11–12 år ble moren sammen med den drepte 66-åringen.

Bistandsadvokat, Pål Arne Eide, representerer samboeren til den avdøde 66-åringen.

Til NRK sier Eide at kvinnen i 70-årene har hatt det svært tøft siden drapet skjedde.

– Det har vært en forferdelig tid for henne. Hun mistet brått samboeren sin som hun hadde bodd sammen i over ti år, sier Eide.

Turbulent oppvekst

I rettssaken, som startet i Aust-Agder tingrett tirsdag, sa den tiltalte kvinnen at hun hevder at den drepte 66-åringen skal ha utsatt to av hennes døtre for seksuelle overgrep.

Dette skal ha vært bakgrunnen for drapet.

Tiltalte forklarte også i retten at hun har hatt en turbulent oppvekst og at samboeren til moren skal ha utsatt henne for overgrep.

Ifølge tiltalte skal samboeren til moren ha «plukket» på henne ved flere anledninger blant annet da hun bodde i fosterhjem og var på besøk hjemme.

Tiltaltes forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, sa i dag at han mener retten må legge vekt på disse påstandene.

Stiller seg uforstående til overgreps-påstander

Bistandsadvokaten til samboeren til den drepte 66-åringen forteller at kvinnen stiller seg uforstående til påstandene om overgrep.

– Moren har hørt om disse beskyldningene, men har ikke trodd på det datteren har hevdet. Siden samboeren ble frifunnet av retten i Danmark, har hun valgt å tro at dette var det riktige. Drapet kom derfor som et stort sjokk for henne, sier bistandsadvokaten.

Ifølge advokaten mener samboeren til mannen at både datteren og barnebarna har feiltolket 66-åringens væremåte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drapskniven

Drapskniven som den tiltalte brukte da hun knivstakk stefaren sin 21 ganger. Kniven skal hun ha tatt med seg hjemmefra før hun oppsøkte den drepte 66-åringen på Fevik.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– 66-åringen hadde en tendens til å tøyse en del med døtrene til tiltalte, men samboeren til mannen mener de har misforstått dette, sier Eide.

I 2003 ble 66-åringen frifunnet i en straffesak der mannen var anklaget for å ha forgrepet seg på to av døtrene til den tiltalte. Denne straffesaken ble ført i Danmark der den tiltalte og barna hennes bodde på dette tidspunktet.

66-åringen ble frifunnet på grunn av bevisets stilling. Retten kom likevel frem til stebestefaren hadde overskredet visse grenser når det gjaldt barnebarna.

Svært vanskelig for henne

Han forteller også at moren ikke ønsker noen form for kontakt med den tiltalte datteren. Den tiltalte kvinnen sa i retten at hun ikke hadde vært i kontakt med moren og stefaren siden 2002 eller 2003.

Moren til tiltalte kommer til å møte i retten, men ønsker ikke å forklare seg, ifølge bistandsadvokaten.

Han sier at rettssaken kommer til å bli tøft for kvinnen.

– Denne saken er svært vanskelig for henne. Hun har mistet samboeren sin, men har også mistet sin datter som har gjort dette. Hun føler i stor grad at drapet har rammet henne, sier han.

Ifølge tiltalen skal kvinnen ha knivstukket stefaren 21 ganger i brystet, buken, ryggen og høyre arm.

Ett av stikkene gikk gjennom hjertet og mannen døde av indre blødninger etter kort tid. Den avdøde 66-åringen var samboer med moren til den tiltalte. Det var mannens samboer og tiltaltes mor som fant 66-åringen. Hun var ikke hjemme da drapet skjedde.

– Virket sterk og klar

Den tiltalte kvinnen meldte seg selv for politiet noen timer etter drapet og ble pågrepet i boligen sin kvelden på drapsdagen.

Ett av vitnene som tirsdag forklarte seg var politiførstebetjenten ved Grimstad politistasjon som pågrep den tiltalte.

Til retten fortalte han hva slags person som møtte ham etter at politiet mottok drapsalarmen.

– Tiltalte virket sterk og klar da vi pågrep henne. Allerede under pågripelsen innrømmet hun drapet. Hun sa det var noe hun bare måtte gjøre for å redde familien. Hun var likevel trist og det var noe «mørkt» ved henne, sa politimannen til retten.

Det er satt av fire dager til rettssaken. Onsdag skal flere av familiemedlemmene til tiltalte vitne, deriblant 44-åringens mann og tre barn.

Dommer i rettssaken er Anne Gro Aanonsen Kleven. Det er statsadvokat Dennis Danielsen som representerer påtalemyndigheten.