Støtter presteforeningen i at homofile får gifte seg i kirka

Et enstemmig sentralstyre i Presteforeningen sier ja til at homofile skal få gifte seg i kirken. Leder for stiftsstyret for Presteforeningen i Agder og Telemark bispedømme, Geir Ola Tveit, støtter avgjørelsen.

Menn holder bibelen

Et enstemmig sentralstyre i Presteforeningen sier ja til at homofile skal få gifte seg i kirken. Det ble klart onsdag denne uken. Avgjørelsen støttes av leder for stiftsstyret i Presteforeningen i Agder og Telemark Bispedømme, Geir Ola Tveit.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Et enstemmig sentralstyre i Presteforeningen sier ja til at homofile skal få gifte seg i kirken. Det ble klart onsdag. Det var Vårt Land som først meldte saken.

Tidligere i høst ble det også klart at 8 av landets 12 biskoper ønsker at Kirken skal kunne vie homofile.

Delte meninger i Agder

Leder av stiftsstyret for Presteforeningen i Agder og Telemark bispedømme, Geir Ola Tveit, mener det er på høy tid at kirken åpner for vigsel av homofile par.

– Personlig mener jeg det ville vært rett, jeg tror det kunne vært godt for kirken. Men slike saker må modnes fram. Det er viktig å holde kirken sammen, og da må man velge en klok framgangsmåte, sier Tveit.

Han understreker samtidig at flere ikke er enige med ham.

– I vår forening er det veldig delte meninger om denne saken, og jeg vet at mange av våre medlemmer er veldig imot det.

Tveit har hittil mottatt én kritisk henvendelse etter at avgjørelsen i Presteforeningen ble kjent.

– Jeg ser ikke bort ifra at det vil komme flere. Flere prester mener ekteskapet skal forbeholdes par av ulikt kjønn, og at det er det eneste rette.

Frykter ikke splittelse

Spørsmålet om homofile skal få gifte seg i kirken eller ikke skal behandles på Kirkerådet møte 20. februar og deretter på Kirkemøtet i april. Tveit frykter imidlertid ingen splittelse av kirken, hvis kirkerådet lander på at kirken bør vie homofile.

– Jeg tror ikke at dette vil føre til noen kirkesplittelse, men det kan være at et og annet kirkemedlem melder seg ut. Det som er viktig å presisere, er at de prestene som ikke ønsker å vie homofile av samvittighetsgrunner, har full mulighet til å reservere seg mot det. Ingen vil bli tvunget, understreker Tveit.

Han viser til at kirken allerede i dag har en lignende ordning for vigsel av fraskilte par. De prestene som ikke ønsker å vie fraskilte personer, har mulighet for å reservere seg mot dette. Da må prosten finne en annen prest som da kan ta vigselen.

– Det kan tenkes at det blir en lignende ordning for samkjønnede par, sier Tveit.