Hopp til innhold

- Ragnar ga de bostedsløse et ansikt

Ei fullsatt kirke tok tirsdag farvel med Ragnar Birkeland.

Ragnar Birkeland

Fredag 22. november ble Ragnar Birkeland funnet død etter en overdose. Tirsdag ble han begravet med venner, familie, politikere og representanter fra frivillige organisasjoner til stede.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Trefoldighetskirken i Arendal var i dag stedet for en spesiell begravelse.

Byens største kirke ble åpnet da rusmisbrukeren - som i media har gått under navnet Ragnar - ble gravlagt med over 150 personer til stede.

Sogneprest Åsta Ledaal som forrettet i begravelsen, kjente Ragnar personlig.

- Han snakket for ikke lenge siden med meg om døden, om at han følte at han ikke var i form og at han kanskje snart kom til å dø. Så så han meg rett inn i øynene og spurte meg, "Åsta, kan du ordne med begravelsen?", forteller Ledaal.

Video nsps_upload_2008_12_2_15_44_44_2495.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Ragnar Birkeland begravet fra Trefoldighetskirken

Svært få blir gravlagt fra Trefoldighetskirken, men Ledaal synes det var naturlig at denne begravelsen ble holdt her.

- Ragnar var den som ga de bostedsløse og de vanskeligstilte her i byen et ansikt. Han var på en måte en offentlig person. Med tanke på Ragnar og hans kompiser her i byen, så var valget for meg veldig enkelt.

Ragnar engasjerte

Ragnar ble en kasteball mellom ulike hjelpeapparat og fredag 22. november ble han funnet død i konteineren som kommunen hadde gitt ham som midlertidig bolig. Ragnar - og hans skjebne - har skapt store bølger i Arendal. Til stede i kirka i dag var venner, familie, politikere og frivillige organisasjoner.

Leder ved rehabiliteringsinstitusjonen T5-senteret, Halvor Torp, syntes det var en sterk avskjed.

- Det å kunne ta en sånn avskjed med Ragnar var bare helt utrolig og det tror jeg folk satte pris på. Det var en begravelse til ettertanke, sier Torp.

- Et skrikende behov

Sognepresten mener Arendal gjør mye for bostedsløse og rusmisbrukere, men at det fortsatt gjenstår masse.

- Det handler ikke bare om tak over hodet... Det er et skrikende behov for at hver enkelt blir møtt ut fra sitt ståsted, med verdighet, omsorg, nærhet og tillit. Det er krevende av menneskelige ressurser og det er en stor økonomisk utfordring. Vinteren er her og de trenger så sårt den hjelpa nå, ikke om et halvt år, sier Ledaal.

Ragnars skjebne har ført til politisk strid om hvordan kommunen behandler de bostedsløse, og i protest har bystyrepolitikeren Knut Mørland trukket seg fra samarbeidet med flertallskoalisjonen .

- Både de som sliter og de som sitter på toppen var det og fikk se Ragnars begravelse. Det var et fantastisk oppmøte, og det ville vært rart om ikke kommunen tok det signalet og gjorde noe for de andre bostedsløse som er i samme situasjon som Ragnar, sier Mørland.

Begravelse Ragnar Birkeland

150 personer møtte fram for å ta et siste farvel med Ragnar tirsdag.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK