- Forsøk på knebling

Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, frykter foreldre skal bli redde for å kontakte hjelpeapparatet om barna sine.

Dagrun Eriksen

REAGERER: KrFs Dagrun Eriksen synes departementet har opptrådt hårreisende.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

Statsråden i Helse- og omsorgsdepartementet må nå svare på hvorfor de varslet barnevernet om ei mor i Hægebostad.

Ei firebarnsmor var hyppig i kontakt med departementet for å få dekket en operasjon adoptivdattera trengte. Departemente svarte med å sendte barnevernet på mora.

Det reagerer nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, på.

- Jeg synes det er hårreisende og jeg er skremt over det signalet dette sender, til foreldre som opplever at de står i kamp mot systemet.

Redd for signaleffekten

Unni Ødegård og mannen i Hægebostad ble godkjent som adoptivforeldre for ei lita jente med spesielle behov. Jenta hadde spaltet gane og foreldrene valgte operasjon i USA.

Firebarnsmora vil ha dekket regninga og er hyppig i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet. De reagerte med å varsle barnevernet i Hægebostad. Eriksen frykter signalene departementet sender.

- Jeg kunne godt tenke meg å sende spørsmål til departementet for å høre om de er bekymret for signalet dette gir til andre. Jeg tror at hvis vi kommer dit at foreldre ikke tør å kontakte hjelpeapparatet når det gjelder problemer rundt deres barn, så har vi rygget tilbake i samfunnet.

- Et maktspråk

NRK har fått tilgang til bekymringsmeldinga til barnevernet. Der mener departementet at mor maser mye på departementet. De lurer på om hun har dette som heldagsjobb og om hun har tid til barna. Barneverne henla saken uten å undersøke den. Eriksen mener departementet gikk for langt.

- Jeg synes dette er et maktspråk, og det er et forsøk fra departementet på å kneble ei dame som står på for barna sine, sier Eriksen.

Departementet vil ikke kommentere saken.