NRK Meny
Normal

- Føler seg lurt

En ung kvinne fra Lillesand sitter fengslet i Bolivia - mistenkt for narkosmugling.

Norske kvinner i Bolivia

NRK har møtt kvinnene i fengslet i Bolivia. De skal være ved godt mot, men har begynt å forstå hvor lang tid denne saken kan ta.

Foto: Arild Vik

En 18 år gammel kvinne fra Lillesand er en av de tre norske kvinnene som tirsdag ble arrestert i Bolivia, mistenkt for narkotikasmugling.

LES: Tatt for narkotikasmugling

Ifølge Utenriksdepartementet skal de tre ha forsøkt å ta med seg 22 kilo kokain ut av landet. Stoffet har en verdi på flere millioner kroner.

Frilansjournalist for NRK, Arild Vik, har i kveld besøkt lillesandskvinnen og hennes venner i fengselet. Han sier de er interessert i å fortelle sin historie.

De føler seg lurt og forstår ikke hvordan det kan ha seg at kokainen havnet hos dem.

- Hadde ikke åpnet baggene

Ifølge politiet i Cochabamba ble det funnet totalt 22,46 kilo kokain. Alle tre hadde bagger der det ble funnet narkotika.

Kvinnnene, to av dem 18 år og en av dem 22 år, forteller at de ikke skjønte hva som skjedde da de ble stoppet og kontrollert på flyplassen 18.mai.

Utenfor fengselet der kvinnen sitter

Bak disse murene sitter 18-åringen fra Lillesand fengslet.

Foto: Arild Vik / NRK

- Vi har vært her i tre uker, og prisene er svært lave. Vi har handlet mye, og kjøpte tre sportsbagger som vi pakket ned uten å åpne dem. Det var i disse nye baggene de fant de narkotikaen, sier de.

LES: - Vi er ikke skyldige

Kvinnene nekter skyld. De sier det umulig kunne være over 22 kilo kokain baggene deres, fordi de da ville ha merket den ekstra vekten.

- Er ved godt mot

Familien til kvinnen fra Lillesand forteller til NRK at de har vært i kontakt med datteren sin. Hun skal være ved godt mot.

Det bekrefter også Vik.

Hør Arild Vik som traff kvinnene

- De virker ved godt mot. De har forstått at dette kan ta tid, men de har det bra i dette fengselet i forhold til andre fengsler. Nå har de også fått mulighet til å snakke med venner og familie hjemme hver dag, og det har de gjort flere ganger, sier Vik.

Fengsel i Bolivia

Slik ser det ut innenfor murene til fengselet i Cochabamba. Flere kvinner velger å ta barna med seg i fengsel.

Foto: Fra dokumentaren "Overleve eller leve"

De forteller om vanskelige forhold i politiets arrest, men etter at de nå er flyttet til fengselet skal de ha fått det bedre.

LES: Her sitter de fengslet

Kvinnene sitter i fengselet San-Sebastián i byen Cochabamba. Denne byen regnes som kokainhovedstaden i Bolivia. Byen ligger like ved Chaparejungelen, der mesteparten av landets kokainproduksjon foregår.

- Fengsler i Bolivia er et samfunn i samfunnet. Folk går fritt rundt uten uniform. De som har penger, kjøper seg en celle eller gode forhold, mens de som ikke har penger, får veldig lite, sier sosialantropolog Ragnhild Norvik til NRK.

Fengsel i Bolivia

Penger avgjør levestandarden i bolivianske fengsler. De som har penger, kan kjøpe seg en celle.

Foto: Fra dokumentaren "Overleve eller leve"

Bistås av UD

Utenriksdepartementet bistår nå kvinnene. Underdirektør Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet, sier at de etter forholdene har det bra i fengselet.

- Det er en representant fra ambassaden i den byen de sitter fengslet. Vår konsul er også på plass og de bistår med praktiske ting. De var også på rettsmøtet for å sikre seg at kvinnenes rettigheter blir ivaretatt, sier Jahnsen.

- Hva vil skje videre nå?

- De har anledning til å anke beslutningen og etter det vi forstår vil det komme en anke, men det er usikkert når en slik anke vil bli behandlet. Vårt hovedfokus er nå å bistå dem via ambassaden - og i nær kontakt med familiene hjemme - for å finne en best mulig løsning, sier Jahnsen.

Strenge straffer

Narkotikasmugling regnes som en svært alvorlige forbrytelse i Bolivia, og de tre risikerer lange fengselsstraffer. I tillegg kan de måtte vente i opptil tre år før saken kommer opp for retten.

Utenriksdepartementet opplyser at det er vanlig å sone narkotikastraffer i lokale fengsler i Bolivia.

Norske kvinner pågrepet for narkosmugling
Foto: NRK