NRK Meny
Normal

- En fornedrelse av voldtatte

Amnesty International er sterkt kritiske til at voldtektsmottaket i Kristiansand ikke har beredskap hele døgnet. Voldtatte kvinner må vente til neste dag for å få en rettsmedisinsk undersøkelse etter en voldtekt.

Voldtektsmottaket i Kristiansand

Det fleste voldtekter skjer kvelds- og nattetid, men da er er voldtektsmottaket ikke bemannet.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs er oppgitt over mangelfull oppfølging av voldtatte.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Wenche Tronstad

Wenche Tronstad sier det per i dag er umulig å si hvor raskt døgnberedskap på voldtektsmottaket kan komme på plass.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Dette er uholdbart, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge.

– Det er å fornedre kvinnen videre etter at hun har vært utsatt for noe så fornedrende som en voldtekt å ikke kunne gjøre disse undersøkelsene og gi den hjelpen umiddelbart etter at det har skjedd – enten det er midt på dagen eller midt på natten, sier Egenæs til NRK.no.

– Tas ikke alvorlige nok

Amnesty mener voldtekt er et samfunnsproblem og har i flere år vært opptatt av apparatet rundt voldtatte. Han er overrasket over at politikerne ikke prioriterer saken høyere.

– Nå er det masse kritikk av regjeringen fordi de ikke har fulgt opp alle punktene i Voldtektsutvalgets forslag. Et av de punktene vi trodde var på plass var at det var døgnåpne voldtektsmottak overalt i Norge hvor det var behov for det. Nå viser det seg at det ikke er det i Kristiansand – så det er et signal for meg på at myndighetene ikke tar dette alvorlig nok, sier Egenæs.

Nestleder i helsestyret i Kristiansand, Wenche Tronstad fra Høyre, opplever det som ubehagelig at Amnesty kritiserer.

– Det er tragisk på at vi må få inn Amnesty for å gjøre oss oppmerksom på sånne ting, sier hun.

Spørsmål om penger

Årsaken til at voldtatte kvinner må vente i timevis på undersøkelse ved voldtektsmottaket i Kristiansand er at legevakta ikke kan finansiere en døgnberedskap.

Ingen kommune er pålagt å ha et voldtektsmottak, og dermed følger ingen penger fra staten. Legevakta i Kristiansand har ikke penger til å betale de åtte spesialopplærte sykepleierne for å være i beredskap hver dag hele året.


Tronstad lover å jobbe for døgnbemanning, men lover ingen konkrete pengebeløp.

– jeg er villig til å være med å slåss for det. Jeg vil ikke se at kvinner skal lide unødvendig. Men jeg kan ikke love noe før jeg har fått sett på budsjettet for 2012, sier hun.

– Vil du vente et halvt år får noe skjer?

Helst ikke, men jeg tør ikke love noen ting.

–Bevissikring en del av hjelpen

I Kristiansand anmeldes 40–50 voldtekter i året. For Amnesty er antallet voldtekter uvesentlig.

– En eneste voldtekt er mer enn nok til at man må ha apparatet på plass og dette er mer enn en, sier Egenæs.

Det som er viktig er både å kunne gi den voldtatte den hjelpen den personen trenger og å starte etterforskningen så fort som overhodet mulig gjennom å sikre seg bevis mot vedkommende.

– Antallet voldtekter er relativt irrelevant. Hvis en kvinne eller for så vidt en mann opplever dette så skal de ha den riktige hjelpen med en gang. Og en del av den riktige hjelpen er å sikre bevis som gjør at voldtekt ikke lenger kan være en forbrytelse man nærmest kan regne med å slippe straff for slik det er i Norge i dag. Noe av grunnen er at bevis ikke blir sikret godt nok og tidlig nok, sier Egenæs.

Allerede i 2003 fikk Norge kjeft av FNs Kvinnekommisjon for den lave oppklaringsprosenten på voldtekter. I årene som fulgte har oppklaringsprosenten gått nedover, og tall fra Statistisk sentralbyrå viser at den var nede i 23 prosent i 2009.