NRK Meny
Normal

- Blakk resten av livet

Brannstifterne bak brannen i Lyngdal risikerer å være blakke resten av livet. Nå venter erstatningskravene.

Brann
Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Forsikringsselskapet If vurderer nå millionkrav mot 18-åringen og 20-åringen som er siktet etter brannen i Lyngdal søndag morgen.

Eieren av bygget har anslått skadene til omlag 35 millioner kroner.

Advokaten til 20-åringen som innrømmer ildspåsettelse, Ben Fegran, sier at hans klient risikerer å være gjeldsslave resten av livet.

Sliter med bolig

- Han risikerer å sitte med et millionkrav resten av livet med alle de følger det får for bolig og slike ting i fremtiden, sier Fegran.

Ben Fegran

Ben Fegran

Den 18 år gamle medsiktede nekter skyld for ildspåsettelsen.

Juridisk direktør Line Gjengedal Ruud i If Skadeforsikring sier de vil anstrenge seg for å få mest mulig av pengene tilbake ved å inngå en avtale om tilbakebetaling i fremtiden.

- Vi ser alltid på hvor alvorlig handlingen er og økonomien til den som har forvoldt skaden, sier hun.

 

Stadig flere krav

Gjengedal Ruud sier antallet såkalte regresskrav har økt med omlag 20 prosent de siste årene. Flertallet av skadene er saker der selskapet går mot en produsent av for eksempel en bestemt hvitevare som forårsaker lekkasje i mange hjem.

Men antallet krav mot personer som setter seg selv i bunnløs gjeld gjennom ubetenksomhet, uhell i beruset tilstand eller kriminelle handlinger øker også.

Bransjen retter stadig mer fokus mot å få tilbake utgiftene.

- Hvis vi ser feil som blir gjort, er det viktig å sette det på dagsorden for å begrense skadeforvoldelse, sier hun.

Hensynet til kundene veier også tungt. Alt selskapene betaler ut, må inn igjen. Vanlige kunder får økte premier og kunden som er utsatt for en skade, risikerer høyere premie.

- Kunden i Lyngdal har ingen skyld i skaden, og skal ikke belastes med skaden. Da er det viktig å plassere ansvaret der det hører hjemme, sier Gjengedal Ruud.

Blir overrasket

Advokat Fegran sier mange bærer tung gjeld lenge etter at dommen er sonet. Han tror mange blir overrasket over hvor kostbart ansvaret kan bli, og sier pengestraffen ofte varer mye lenger enn en fengselsstraff.

Fegran sier hans 20 år gamle klient ikke tenkte på konsekvensene av å sette fyr etter et mislykket innbrudd.

- Det er jeg overbevist om at han overhodet ikke har tenkt på. Dette var en tankeløs handling begått i beruset tilstand, sier Fegran.