NRK Meny
Normal

- Aksjesalg må bli valgkampsak

- Kommunenes salg av aksjer i Ager Energi er en viktig sak i lokalvalget, mener stortingsrepresentant.

Agder energi
Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Freddy de Ruiter

- Energiaksjer må inn i valgkampen, mener Freddy de Ruiter.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Salg av kommunenes aksjer i Agder Energi må bli en sak i valgkampen, mener stortingsreprsentant Freddy de Ruiter fra Arbeiderpartiet, Aust-Agder.

Velgerne bør i løpet av valgkampen få vite hva lokalpolitikerne mener om dette saken. De Ruiter mener dette er den viktigste saken i årets lokalvalg.

Verpende gullgås 

Han ser på energiaksjene som ei gullgås for kommunene.

- Den verper det ene gullegget etter det andre og inntektene kan brukes til drift av kommunens tjenester år etter år. Det er jo bedre enn at Statkraft eller andre private eiere bruker disse pengene til andre ting enn det de skal brukes til, nemlig kommunal velferd, slår de Ruiter fast.

Han er innforstått med at det er kommunene som bestemmer om de vil selge aksjer i Agder Energi eller ikke, men sier også at det faktisk er innbyggernes aksjer det er snakk om. Kommunen bare forvalter formuen.

Politikernes ståsted

Stortingsreprsentanten mener velgerne har krav på å vite hvor lokalpolitikerne står i en så viktig sak.

- Vi kan ikke ha det slik at noe skal skjules fra velgerne og bare de positive sidene kommer fram. Hele bildet må vises slik at velgerne får et alternativ også i denne saken, mener de Ruiter.

I løpet av de siste dagene har de Ruiter merket seg utspillene fra Høyres stortingsrepresentant rra Vest-Agder, Peter Gitmark, som har oppfordret kommunene til å selge aksjer i Agder Energi.

 

Høyres Peter Gitmark

- Gitmark er en ærlig politiker, sier de Ruiter.

Ærlige Gitmark

Freddy de Ruiter synes det er realt og ærlig gjort av Peter Gitmark å flagge sitt ståsted så tydelig i Agder Energi-saken,.

-Gitmark står faktisk for det som er høyrepolitikk, men en del Høyre- og FrP-politikere på Agder er litt forsiktige og kanskje redde for å fortelle hva de står for.

- Det er disse politikerne du vil ha ut av skapet?

- Ja, det vil jeg fordi det står i partienes programmer at de vil privatisere blant annet Statkraft, sier Freddy de Ruiter.