15. mars kommer de første asylsøkerne til Mandal. Møll sier det ikke er uproblematisk å ta imot så mange asylanter.
- Det er en kjempeutfordring for kommunen og byen, men vi får bare håpe og tro at dette går greit etter hvert. Jeg ser at dette kan by på utfordringer, men vi må løse dem, sier FrP-ordføreren.
FORBEREDT PÅ TØFFE TAK: Ordfører Alf Gottfred Møll i Mandal.
Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRKHan er forberedt på tøffe tak når 170 asylsøkere skal innkvarteres i Mandal i løpet av de neste månedene. For utfordringene er mange.
- Det kommer 170 mennesker fra en annen kultur. De er uten jobb, de skal leie seg inn i boligområder her og der og skal integreres i samfunnet. Barna skal på skole og de skal ha helsetjenester, og det er klart at det er en utfordring i seg selv. Jeg tror kommunen skal klare sin bit greit, men det er klart... man vet jo ikke hvem som kommer, sier Møll.
- Folk er positive
- Ja, det er ganske mange. Men i forhold til byens innbyggertall, skulle det gå bra. Det var 153 stykker forrige gang, for fem år siden, sier Øyvind Westermoen, som er mannen bak Mandal Statlige Mottak for Asylsøkere AS.
ANSVARLIG FOR 170 ASYLANTER: Øyvind Westermoen i Mandal Statlige Mottak for Asylsøkere, håper Mandals befolkning vil ta godt imot asylsøkerne.
Foto: Odd Rømteland / NRKDet er et desentralisert mottak, der asylsøkerne skal spres rundt i kommunen i forskjellige boenheter. Så langt har Westermoen fått tak i 19 boenheter med til sammen 71 sengeplasser.
- Som jeg ser det, så er det veldig viktig at de bor så på egenhånd som mulig. De første kommer i slutten av mars, så kommer det flere i april, og til slutt noen i mai, sier Westermoen.
- Er det mye penger i dette?
- Det vet jeg ingenting om. Noen taper penger på dette, noen tjener.
- Hvilken mottakelse har du fått, når du har spurt om folk vil leie ut til dere?
- Veldig positiv mottakelse, ingen problem. Det folk er litt betenkt med, er at det er mange enslige menn de kan få i hus. Det må vi prøve å begrense, slik at det blir kvalitet både for huseier og for de som skal bo der, sier Westermoen.
Vil tilrettelegge godt
Han kan ikke si noe om hvem som kommer, eller fra hvilke land, for det er det UDI som bestemmer. Men han regner med at de fleste asylsøkerne vil være fra Afghanistan.
TROR DET BLI BRA: - Er det ikke fint å få tilførsel av litt ny kultur til byen, sier Elisabeth Fosshaugen.
Foto: Odd Rømteland / NRK- Jeg regner med at det kan bli noen problemer, men det er viktig at vi tilrettelegger så godt vi kan, slik at de føler at de er velkomne og at vi tar dem på alvor. Så skal vi vise dem hvordan de skal opptre her, så vi får minst mulig problemer, sier Westermoen.
- Hvor mange skal jobbe med dette fra deres side?
- Det skal jobbe i alle fall åtte årsverk.
- Hva vil byen få igjen for dette?
- Byen vil få 170 nye innbyggere for en periode og et flerkulturellt miljø. Gjennomsnittstida en asylsøker er her, er åtte og en halv måned. Får de avslag kan de anke, og da blir de noe lengre.
LITT FOR MANGE: Alf Pettersen mener 170 asylsøkere er litt mye for Mandal. Han tror ikke det blir jobber til alle.
Foto: Odd Rømteland / NRK- Får de opphold, skal de bosettes i en eller annen kommune i Norge. I perioden fram til da, skal vi forberede dem på å bo i Norge, slik at hvis de får opphold, så skal de kunne klare seg selv.
Håper de blir godt mottatt
Ordfører Alf Gottfred Møll håper at kommunen ikke vil belastes økonomisk av å ta i mot asylsøkerne - og at mandalittene vil ta godt i mot byens nye innbyggerne.
- Jeg har hørt at noen sier de er spente. Men mange sier at de synes det er OK. Når jeg sier at jeg er spent, så går jeg ikke med forutintatte holdninger om at dette er veldig negativt, sier Møll.
- Jeg håper pengene som følger med er tilstrekkelig til at vi kan yte de tjenestene vi skal. Hvis ikke er vi litt ute og kjøre.