NRK Meny
Normal

Live lærer deg lekende lett rekepilling

Hun er fem ganger verdensmester i rekepilling, og bruker kun sekunder på hver enkelt perfekt pillede reke. Nå deler hun kunnskapene sine med deg.

Live Ueland

Live Ueland har bevist at hun kan å pille reker. Her deler hun sine beste tips for en perfekt rekeaften.

Foto: Terje Reite / NRK

Hvert år, under Skalldyrfestivalen i Mandal, arrangeres verdensmesterskapet i rekepilling. Hele fem ganger har Live Ueland stått øverst på pallen. Selv om hun ikke lenger er regjerende verdensmester innehar hun fortsatt verdensrekorden.

På under ett minutt piller Live Ueland 22 reker. Rekorden lyder faktisk på 58 sekunder.

Rekepilling 1

Dette er Live Uelands suksessoppskrift. Fokuser på halen først.

Foto: Terje Reite / NRK

Som i de fleste andre idretter handler det om trening, trening og atter trening. Og det handler om å finne riktig teknikk.

Man må finne teknikken som passer for seg. Jeg har funnet min teknikk, som jeg mer enn gjerne deler med andre, sier Ueland.

Live Uelands teknikk baserer seg på å ha et bevisst forhold til hvilken funksjon både halen og hodet har under pillingen. Her er hennes enkle, men svært så effektive råd.

  1. Fokuser først på halen. Tenk «knekk-knekk» ved rekens bakbein. Dra av haleskjellene, omtrent slik at et par bakbein følger med.
  2. Knekk så i skjellene nesten fremme ved hodet. Hold i hodet mens du vrenger kjapt av bein og midt-skjellene i en fei.
  3. Klyp i hodet og skill rekekjøttet fra hodet.
Rekepilling 2

Fjerner du hodet til slutt, da har du et sted å holde reken helt til slutten i prosessen – uten å berøre rekekjøttet noe særlig.

Foto: Terje Reite / NRK

– Med denne fremgangsmåten har du hele tiden rekeskall å holde i, og du slipper å ha fingrene på rekekjøttet i særlig grad. Du er også ganske sikker på å ikke skade reken under pillingen. Og alle kan få dette til å gå ganske hurtig. sier Ueland.

Men de som starter med hodet, gjør de feil de da?

Vel, ikke nødvendigvis. Det finnes hurtigpillere som tar hodet først med suksess. Men faren er da stor for at fingrene blir mye i berøring med rekekjøttet. Vil du ha en metode som både er rask og hygienisk er det lettere å oppnå suksess med å vente med hodet til slutt, sier Ueland.