Normal

Hektisk før første sending

Årets sommertokt er snart i gang. Fredag var det generalprøve om bord.

MS Sjøkurs ved kai i Oslo

Det regnet kraftig under prøvene fredag kveld, men det stopper ikke NRK!

Foto: Sindre Skrede / NRK

Der du vanligvis pakker klær, sko og kanskje et nettbrett når du skal ut på reise, har TV- og radiosendinger gjennom syv uker langt større behov. Om bord på MS Sjøkurs, som for tiden ligger til kai like ved Operaen i Oslo, er det hektisk aktivitet for å få alt på plass.

Et titalls kameraer, mikrofoner, kilometervis med kabel og store mengder lyskastere skal settes opp, snakke sammen og fungere. Alt dette setter seg naturligvis ikke opp selv, og det har vært mye planlegging i forkant. Her er produsenter, fotografer, lysfolk, lydfolk, regi, script, sminke — kort sagt et vell av ulike funksjoner som sørger for at alt virker.

Anja Danielsen Stabell om bord på MS Sjøkurs

Producer Anja Danielsen Stabell sørger for at sendingen går som den skal. — Det blir en spennende reise, og jeg gleder meg til å komme i gang, sier hun.

Foto: Sindre Skrede / NRK

— Jeg har jobbet med Sommeråpent-sendingene siden begynnelsen av mai, forteller producer Anja Danielsen Stabell.

Som producer er hun ansvarlig for regien under sendingen, og bestemmer for eksempel hvilket kamera som skal vises under sending. Noen ganger må programlederen flytte seg mellom intervjuer og steder på båten, og da gjelder det å være rask:

— Vi har tatt tiden på de forskjellige rutene, så det skal gå fint — men det forutsetter jo at man ikke går seg vill på veien, da, sier Stabell med et smil.

— Det kan være lett å ta feil om bord, dersom man ikke er kjent.

Skipet vi er om bord på, selve sommerbåten, er nypusset og nymalt. NRK-logoen er på plass, så her hersker ikke tvil om hvem som kommer seilende — og kanskje kommer vi til en havn nær deg?

Akterdekket på MS Sjøkurs

Her på akterdekket av MS Sjøkurs skal Sommeråpent sendes fra, med mindre været er for dårlig. Det er også rigget et radiostudio om bord.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Ennå er det en del som skal på plass, men alt skal være på plass til lørdag ettermiddag og første sending av Sommeråpent.

Her på nettsidene vil vi fortelle om det som skjer om bord, hva vi gjør, hvordan vi gjør det og gi dere et lite innblikk i hva som skal til for å sende TV og radio fra et skip som Sjøkurs — følg med!

Akterdekket på MS Sjøkurs

Ingrid Gjessing Linhave og Thomas Hellum under generalprøvene på fredag. Her, ved 'kapteinens bord' på akterdekket av skipet, skal Sommeråpent sendes fra.

Foto: Sindre Skrede / NRK