NRK Meny
Normal

Gamle minner

Dan Børge Akerø har mange minner fra hurtigruteskipet Ragnvald Jarl.

Dan Børge Akerø og bilde fra 1963

Dan Børge Akerøs familie drev et lite orkester på 60-tallet. De brukte blant annet Hurtigruten Ragnvald Jarl til å komme seg til og fra stedene de spilte.

Foto: Sindre Skrede / NRK

— Vi reiste mye med Hurtigruten i min barndom. Vi var et familieorkester, og var på turné rundt om kring i hele landet, forteller Dan Børge Akerø.

Se Akerø fortelle om turnélivet og Hurtigruten:

Dan Børge Akerø forteller om sitt forhold til Hurtigruten og om familien Akerøs orkester på tur langs kysten av Finnmark vinteren 1967.

Dan Børge Akerøs hurtigruteminner

— Mellom 1966 og -69 bodde vi i Tromsø, og da brukte vi hurtigruten veldig mye til turneene våre, blant annet Ragnvald Jarl.

Den gang som nå ble Hurtigruten benyttet av turister som cruiseskip, men var kanskje i enda større grad en transportåre langs kysten for både folk og frakt.

Akerøs familieorkester

Familien Akerøs orkester: Dan Børge Akerø er nummer fire fra venstre.

Foto: Privat

— Vi brukte den mye. Jeg minnes spesielt vinterferien i 1967, hvor vi spilte forskjellige steder langs Finnmarkskysten. I Berlevåg var det så dårlig vær at Hurtigruten ikke kunne gå til land: da ble vi firt ned i et digert seil, instrumenter og det hele, ned i en sjark som tok oss inn til land, minnes Akerø.

Han husker også at de måtte måke snø utenfor konsertlokalene, slik at folk kunne komme frem til døren, og ikke minst fyre opp i ovnen slik at det var varmt.

— Det er mange minner som strømmer på når man stiger om bord i denne båten igjen. Det er flott at hun blir tatt vare på, og jeg gleder meg til jeg skal være om bord i august, sier Akerø.