NRK Meny
Normal

Jakten på Rørvik-sveisen

Vanæret med et ufrisert hode, klappet jeg til kai i Rørvik på jakt etter den typiske Rørvik-sveisen. Hvordan kom jeg til å se ut når dagen var omme?

Yngve jakter på den typiske hårsveisen i Rørvik.

Da jeg våknet om morgenen i Rørvik, hadde jeg en nokså håpløs hårsveis (det første bildet i videoen er tatt nøyaktig tre minutter etter at jeg våknet) Det begynner å bli en stund siden jeg klippet meg sist, hos min lokale frisør i Oslo.

Håret mitt vokser, blir ufrisert, jeg ser rar ut, og trenger - enkelt og greit - en hårklipp!

En ufrisert type like etter oppvåkning
Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

Hvordan skal jeg se ut?

Men hvordan skal jeg se ut på håret denne gangen? Jeg har prøvd så mye; piggsveis som barn, langt og uflidd som student, maskinkort, spika, rocka, femtitalls, nittitalls - hva skal jeg velge nå?

Planen var som følger: Jeg besøker et av turens minste steder, Rørvik, oppsøker den mest typiske frisøren og ber om den mest typiske sveisen.

Drop-in intet alternativ

Det ville seg ikke, ettersom jeg hadde glemt at det var Rørvik-dagene på denne tiden, og de to salongene som ikke var feriestengt var fullbooket. Og noen drop-in frisør var det ikke snev av. Hvordan få Rørvik-sveis da?

En hjelpende saks

Heldigvis hadde jeg alliert meg med Sommerbåtens eksepsjonelle sminkør og frisør; Vidar Svendsen, som egentlig jeg hadde tenkt skulle være en slags dommer av resultatet i etterkant. Vidar trådde heller til med en hjelpende saks og ga meg det han hadde regnet ut var stedets gjennomsnittssveis.

Som Vidar påpekte, bærer Rørviks mannlige hoder preg av å være kvalitetsmessig behandlet når det kommer til håndtverk, men at trendene muligens er litt utdatert.

Og resultatet ble: Kort på sidene, langt oppå, foran og bak. Vidar krydret i tillegg med saltvannsspray og hårvoks, og laget en litt rufsete, sprek og typisk hårfrisyre for stedet vi befant oss. Jeg følte meg fresh.

Årets sommerklipp er i boks!

Ferdig frisert med Rørvik-sveis! Frisør Vidar bak.
Foto: Maren Jørgensen Dahll / NRKq