NRK Meny
Normal

Arkivintervjuet

Se hvordan et intervju fra 1956 fikk nytt liv i 2013.

Jan Fredrik Bjørntvedt intervjuer Thomas Hellum ved hjelp av et arkivklipp fra 1956.

Arkivintervju i 2013

Vi har et rikholdig arkiv i NRK, og kan ofte lete opp nyttige, artige og kuriøse arkivklipp til de fleste anledninger. Selv om mye fortsatt er beskyttet av forskjellige rettighetskrav, kan vi bruke i alle fall deler av disse gamle opptakene i sendingene våre.

MS Sjøkurs, tidligere Ragnvald Jarl, er intet unntak: vi har arkivklipp av dåpen, jomfruturen og så videre. Fra Filmavisen fant vi også et gammelt klipp fra et kurs for ansatte i Hurtigruten, som ble avholdt på Ragnvald Jarl i 1956. Dette mente reporter Jan Fredrik Bjørntvedt var et ypperlig utgangspunkt for et kuriøst intervju, og en spesiell innledning til årets Sommeråpent.

Jan Fredrik Bjørntvedt og Thomas Hellum

Jan Fredrik Bjørntvedt og Thomas Hellum tester og prøver ut hvordan det var å bli intervjuet i 1956.

Foto: Sindre Skrede / NRK

I arkivklippet intervjues blant annet intendant Johannesen i Nordenfjeldske Dampskibsselskap. Intervjuet gjennomføres i spisesalen, og etter litt tenking og studering av arkivklippene fant Bjørntvedt og fotograf ut hvilket bord og utsnitt som ble brukt den gangen for 57 år siden.

Tanken var å bruke de samme spørsmålene som Filmavisens journalist stilte — men å stille dem til en person i dag. Thomas Hellum har vært leder for prosjektet, og måtte i ilden. Det er bare tre spørsmål, men det er om å gjøre å tilpasse svarene helt nøyaktig til de originale opptakene.

Øverst i saken kan du se hvordan opptakene til intervjuet foregikk — og hvis du ser i innledningen til Sommeråpent fra lørdag 22. juni under kan du se hvordan resultatet ble:

NRK TV - Sommeråpent - 22.06.2013