Kritikarane jublar for Thea si nye plate

Kritikarane er nærast panegyriske i sin omtale av den nye plata til Thea Hjelmeland frå Førde. No vonar Thea at omtalen vil gjere at ho når ut til eit enda større publikum.

Thea Hjelmeland

FÅR ROS: Thea Hjelmeland vakna i dag til svært gode kritikkar frå leiande platemeldarar.

Foto: Vegard Fimland

– Det er klart det er fantastisk å vakne til ein seksar i Aftenposten, med framside. Eg reagerte med skrik og skrål og hopping, det er veldig, veldig kjekt, fortel ei svært glad Thea Hjelmeland på telefon fredag morgon.

Ho har alt rukke eit langt intervju med Studentradioen i Bergen, og forsikrar at i dag er alt berre glede.

Vonar folk vil ha forventningar

– Det har vore så mange år med arbeid, og når ein samlar eit materiale som ein har jobba så knallhardt med i eit lita, men stor plate, så er det sjølvsagt kjekt at ein blir anerkjend slik i media, seier Thea til NRK.

No når plata Solar plexus er lansert, er Thea klar for å spele den nye musikken live for publikum. Og forventingane vil nok vere høge etter all den positive omtalen, trur ho.

Skal ha tre lanseringskonsertar

– Eg har halde på så lenge med å spele live, og plata er eit resultat av musikken min. Eg gledar meg utruleg mykje til å møte publikum no, og endeleg få lov til å vise musikken min til verda, seier Thea.

Om du vil høyre Thea Hjelmeland spele live frå den nye plata, så blir det sleppefestar på Logen bar i Bergen 7. september, Åmot Operagard i Bygstad 12, september, Parkteatret i Oslo 18. september.

Dette seier meldarane om Solar plexus:

Mye smerte er forvandlet til sår, lys og vakker musikk på «Solar Plexus». Bergensartisten Thea Hjelmeland mistet sin kjære og ble mor, hun har sett døden komme og livet fortsette. Det har katalysert noe uendelig kraftfullt i artisten Thea, ut fra albumet å dømme. Det er en modig plate om kjærlighet, stor sorg og å finne mot til å leve videre. Thea Hjelmeland makter å skape poesi og oppløftende toner av tap og savn. «I am trying to find an easy way out of loss», synger hun i «Define».

(Ann Kristin Ødegård, Bergensavisen, terning 5)

«Det gir materialet slagkraft, og skaper helhet blant de forskjellige inn- og uttrykkene. «Caravan of illusjons» er for meg en av de sterkeste låtene i en rekke uten dødpunkter. Den kombinerer den rytmiske, jazzy og fengende delen av Hjelmelands uttrykk med den myke og svevende.»

(Eivind August Westad Stuen, Aftenposten, terning 6)


«Sorg og tap er tema som gjennomsyrer Førde-jentens andreplate. Kanskje ikke så rart da hun opplevde at samboeren ble livstruende syk samtidig som de to skulle ha barn sammen. Men til tross for at sorgen hele tiden er tilstede, er ikke Solar Plexus blitt en mørk og monoton plate. Den har snarere noe oppløftende ved seg.»

(Kjetil Kopren Ullebø, Bergens Tidende, terning 5)

«It's my inside you're holding on to», synger Hjelmeland, og med sjeldent direkte tekster åpner hun for det innerste og det vanskeligste på en plate hvor også komposisjonene skapes fra innsiden og ut. Dette gjelder ikke minst komplekse låter bak enkle titler som «Breathe», «Grow» og «Nylon», mens den eterisk slående desperasjonen på åpningssporet «Cornwall» blir så vakker som bare musikk kan bli når svevende metaforer finner brutalt feste i virkeligheten.
Låtmessig åpner hun her for nye bredder og ny energi når det gjelder både eget uttrykk og norskprodusert popmusikk generelt.

(Mode Steinkjer, Dagsavisen, terning 5)