Hopp til innhold

Småbarnsfamilien blant budsjettaperne: – Overrasket over dyrere barnehage

STÅRHEIM (NRK): Familien Ivesdal får 2000 kroner mindre å rutte med i året. Årsakene er at makspris på barnehage øker, samtidig som foreldrefradraget og barnetrygden står på stedet hvil. Barnefamiliene er blant budsjetttaperne, mener økonom.

Slik endres økonomien for småbarnsfamilien

Ekteparet Reidun Ytrehaug Ivesdal og Arnstein Ivesdal med barna Peder (7), Magnus (9), og Sigbjørn (11). Lillesøster Marie (2) var i barnehagen da bilde ble tatt. Småbarnsfamilien får en strammere økonomi fremover som følge av statsbudsjettet for neste år.

Foto: Øystein Torheim / NRK

Småbarnsfamilien Ytre-Hauge Ivesdal:

  • Reidun Ytrehaug Ivesdal, Arnstein Ivesdal, Peder (7), Magnus (9), Sigbjørn (11) og Marie (2)
  • Gjeld: 1,7 millioner kroner
  • Inntekt brutto Reidun: 400.000 kroner i året
  • Inntekt brutto Arnstein: 560.000 kroner i året
  • Eier en enebolig på Stårheim i Sogn og Fjordane
  • Eier en bensinbil 97-modell og en dieselbil 2008-modell
  • Ett barn i barnehage, tre i skole og én av guttene i SFO

– Med fire barn går mye av inntektene inn i familiesluket, sier Arnstein Ivesdal.

Reidun Ytrehaug Ivesdal jobber i 80 prosent stilling som lærer og er særlig opptatt av hvordan barn i skole og barnehage prioriteres i budsjettet.

For familien er det også viktig at barna kan være med på fritidsaktiviteter og ha trygge veier å gå på, slik at foreldrene slipper å kjøre dem over alt.

Dette er de mest relevante postene i statsbudsjettet for familien Ivesdal og for barnefamilier generelt, ifølge økonom Knut Dyre Haug i Storebrand:

  • Makspris barnehage: Regjeringen foreslår å øke maksprisen for en barnehageplass med 110 kroner per måned til 2.910 kroner.
  • Ingen økning i barnetrygden: Regjeringen vil ikke øke barnetrygden, men holder den på dagens nivå som er 970 kroner. Barnetrygden har dermed verken økt eller blitt prisjustert på 22 år.
  • Ingen økning i foreldrefradraget: Regjeringen foreslår at foreldrefradraget holdes på samme beløp som året før, med 25.000 kroner i fradrag for ett barn og 15.000 kroner for hvert barn utover det første.
  • Økt «moroskatt»: Regjeringen vil øke den laveste momssatsen, «moro-skatten», fra 10 til 12 prosent. Det gjør det dyrere å gå på kino, ta buss og drosje, se fotball og bo på hotell.
Knut Dyre Haug i Storebrand

Pensjonsrådgiver Knut Dyre Haug i Storebrand har gjennomgått firebarnsfamilien Ivesdal sin økonomi og sett på hvordan statsbudsjettet for 2018 vil påvirke dem.

Foto: Ingar Næss/Storebrand

Haug har sett over økonomien til familien Ivesdal og hvordan statsbudsjettet kommer til å påvirke deres økonomi. For familien Ivesdal fordeler regnestykket seg slik:

  • Økning i barnehageutgifter med ett barn i barnehage: 1210 kroner
  • Ingen økning i verken barnetrygd eller foreldrefradrag: Utgjør et reelt tap på 1745 kroner for familien med fire barn (når summen ikke endrer seg, må foreldrene selv betale mer av utgiftene til barna fra egen lomme)
  • Familien får samlet cirka 1000 kroner i reduksjon i inntektsskatt
  • Dersom familien bruker kollektivtransport og går mye på kino eller idrettsarrangementer vil de få noe økte utgifter neste år

Konklusjon: Fembarnsfamilien på Stårheim i Sogn og Fjordane må punge ut med nærmere 2000 kroner mer i 2018, sammenlignet med i år.

– Taperne

Pensjonsrådgiver Haug er overrasket over at barnefamiliene blir taperne i statsbudsjettet for 2018:

– De kan fort pådra seg noen tusenlapper ekstra i året, sier han og konkluderer:

– Småbarnsfamilien er en av budsjettaperne i år.

– Glad vi ikke har tre barn i barnehage lenger

Familien er overrasket over at regjeringen valgte å øke maksprisen på barnehage.

– Nå har vi ett barn i barnehagen, men tidligere hadde vi tre. Da hadde summen blitt større.

Arnstein understreker at de jo ikke vet hva som ligger bak økningen.

– Dersom det fører til flere førskolelærere i barnehagen, så kan det være verd å betale mer, sier han.

Familien Ytre-Hauge Ivesdal på Stårheim

For familien Ivesdal blir det ikke dyrere å kjøre bil, men de får heller ikke gang- og sykkelvei slik de ønsket seg. Dermed blir det mye kjøring til ulike aktiviteter med barna.

Foto: Øystein Torheim / NRK