NRK Meny
Normal

NRK-reporter: – Lærdal ser bombet ut

NRKs reporter i Lærdal har nettopp sett de enorme ødeleggelsene på nært hold. Brannvesenet holder fortsatt på med etterslukking.

NRKs reporter i Lærdal har nettopp sett de enorme ødeleggelsene på nært hold. Brannvesenet holder fortsatt på med etterslokking.

VIDEO: NRKs reporter forteller om hvordan det ser ut i Lærdal søndag ettermiddag.

– Det er mange hus som er totalt nedbrent, og det ser nesten ut som om det har vært bombet der. Det ser ut som en krigssone enkelte steder, forteller NRKs reporter Simon Solheim på satellittelefon fra Lærdal.

Søndag ettermiddag tok politiet med seg deler av pressen inn i de hardest rammede områdene mens brannvesenet driver med etterslukking.

– Slik det er nå, er brannvesenet i etterslukkingsfasen. Det har blusset opp litt i enkelte hus som ikke har brent helt ned, så brannvesenet har fortsatt mye å gjøre. De har imidlertid kontroll, og det har de hatt de siste timene, sier han.

Les: Eksplosjonsfaren over i Lærdal
Les: Slik ser det ut i Lærdal no - mange hus er heilt utraderte

Flere titalls bygninger er totalskadd som følge av storbrannen, og skiftende vind har ført til omfattende skader.

– Det som er litt spesielt er at det ser ut som det er helt tilfeldig hvilke hus som er rammet av flammene. Det er flere hus på rekke og rad som er brent ned, men så er det også hus 100 meter lenger borte som har brent ned fordi glør har blitt tatt av vinden, sier Solheim.

Politiet viser hvor det har brent i Lærdal sentrum.

VIDEO: Politiet viser hvor brannen startet.

– En katastrofe

Det er trolig en kraftig østavind som gjorde brannen så omfattende som den ble.

Etter at brannen startet i et bolighus i 23-tiden lørdag kveld, har mellom 15 og 30 bygninger brent til grunnen. Hele Lærdal sentrum ble evakuert natt til søndag.

– Det er en katastrofe. For dem som er på stedet, er det et inferno. Det er flammer og røyk overalt og kraftig vind som gjør situasjonen vanskelig, sa varaordfører og overlege Geir Berge Øverland i Lærdal søndag morgen.

Over 400 personer er undersøkt på Lærdal sykehus etter nattens storbrann, og rundt 100 av dem har fått behandling for røykskader.

48 personer er fortsatt innlagt ved sykehusene i Lærdal, Førde og Voss.

Politiet har opprettet flyforbudssone over Lærdal, og det er fortsatt store problemer med telefondekningen og strømforsyningen i området.

Les: Prisar seg lukkeleg for at ikkje liv gjekk tapt
Les: Freda hus brann ned til grunnen

Stor auke i bedriftar som tilbyr opplevingar til turistar
Fotballfeber i Florø før tidenes første fjerderundekamp i cupen
veger, arbeid med reparering etter flommen, hotell, gjestehus, parkeringsplasser med busser, busser