– Det blir litt arbeid framover, men litt ut i desember roar det seg, seier Peder Stave.
Lutefiskprodusenten og fiskemottaket Per Stave AS, som held til ved det frodande Stadhavet, har hendene fulle med å sørgja for at nordmenn, svenskar og finnar får julematen sin.
500 tonn i Sverige og Finland
Lutefisk er tradisjonell julemat i både Noreg, Sverige og Finland. I 2016 åt nordmenn 2315 tonn lutefisk, i følgje Norsk Sjømatråd. Ein tredjedel av det vart ete i julehøgtida.
Til den norske marknaden leverer Per Stave AS mellom 200 og 250 tonn lutefisk. Til Sverige og Finland leverer dei tørrfisk til å laga det dobbelte.
– I Sverige og Finland brukar dei ei litt anna oppskrift på lutefisk. Dit sender me tørrfisk som dei lutar sjølv, seier Peder Stave, kvalitetsansvarleg hjå Per Stave AS.
- Les også:
I Noreg er det kaustisk soda som vert brukt til å laga lutefisk. I Sverige og Finland brukar dei krystallsoda og kalk, ifølgje Rune Stave, dagleg leiar i bedrifta.
– Det gjer at lutinga tek litt lenger tid. Så all tørrfisken me leverer til dei landa, har me allereie sendt frå oss, seier han.
Tenker allereie neste år
Før årets lutefisk er komen på bordet, er dei allereie i gang med å førebu neste års festmåltid.
– Me kjøpte inn eit parti med fersk fisk no som skal tørkast. Det skal bli lutefisk jula 2019, seier Rune Stave.
– Er det lutefisk som blir servert heime på julaftan?
– Hehe, nei, det er nok pinnekjøt på julaftan, seier han.