NRK Meny
Normal

Klart for storstila 8. mai-markering i Måløy

Måløy er plukka ut av regjeringa som ein av fire stadar i landet der frigjeringsdagen i morgon skal særskild markerast.

8. mai i Måløy

MARKERER FRIGJERINGA: Fredag blir det eit storstila markering av frigjeringsdagen 8. mai i Måløy.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

– Vi reknar med å vere i rute, seier Helge Hjelle som ein av arrangørane i Måløy.

8. mai blir over heile landet, men kanskje spesielt i Måløy denne gongen som er plukka ut til som ein av fire stader for den nasjonale markeringa. Det blir fridomsparade, utstillingar og medaljeseremoniar for overlevande og veteranar. I tillegg kjem både marinen og folk frå forsvarsleiinga.

Helge Hjelle

KLAR FOR FEIRING: Helge Hjelle er ein av arrangørane for 8 mai-feiringa i Måløy.

Foto: Sander Heggheim/NRK

– Vi reknar med å presentere eit flaggpynta Måløy. Vi har og fått butikkane med oss til å lege spesielle utstillingar i tråd med frigjeringa i vindauga langs paradegata.

Det blir og laga ei stor utstilling som syner bilete frå frigjeringa 8. mai 1945 frå heile landet, men og mykje frå Måløy.

Fleire stader i fylket blir det i år gjort ekstra stad på overlevande og krigsveteranar. I 11 kommunar i fylket blir det delt ut krigsminnemedaljar til krigsveteranar. Nokre av medaljane blir det ut privat, nokre 17. mai, og nokre den 8. mai slik Vågsøy har valt å gjere.

– Vi har invitert alle krigsveteranar, både frå 2. verdskrigen men og veteranar frå dei fredsbevarande styrkane til eit veterantreff i Måløy, seier Hjelle.

Også NRK kjem til å dekke markeringa i Måløy, her kan du følge direktesendinga frå heile landet.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon.
Statens helsetilsyn har avdekka at fire av fem norske kommunar som blei sjekka bryt lova og gir eit for dårleg tilbod til utviklingshemma.
Første i Norge som har vektløfting som valgfag.