NRK Meny
Normal

Litt flaks og tilfelle førte brevet til Bremanger

– Eg må innrømme, det er ikkje kvar dag ein får så artige brev. Kanskje eg treff ei prinsesse på heile greia, humrar Jan-Erik Hauge (26).

Brev frå Det Kongelege Hoff

BREVET: I denne konvolutten låg stadfestinga på at Sogn og Fjordane ikkje berre har 52 gjester, men også ein kokk, når Kongeparet inviterer til hagefest 1. september.

Foto: Privat

Med Det Kongelege Hoff som avsendar, var ikkje brevet som nyleg dumpa ned i postkassen heime i Bremanger frå kven som helst.

Sjølv var Jan-Erik Hauge midt i flyttinga frå Stavanger til ny jobb hos Palace Grill i Oslo, då mor hans ringde. I brevet låg stadfesting på jobb og kontrakt. Rett nok, for ein dag.

– Det handlar om litt flaks og tilfelle, seier kokken.

Har kjenningar

Jan-Erik Hauge

STOLT: – Det er ikkje ofte ein får sjansen til å tilfredsstille kresne og artige ganer under ein sommarfest i Kongen sin hage. Det er klart eg måtte takke ja til dette, gliser Jan-Erik Hauge frå Berle.

Foto: Einar Espeland / NRK

Hauge er ikkje noko ukjend namn for dei som er kjende innan restaurant- og matfag. Opphavleg frå Berle, har han fleire heiderlege plasseringar i Norgescup for lærlingar. Han har også andreplass både i Årets Sjømatokk og Årets Masahirokokk.

I tillegg er han medlem på kokkelandslaget som i oktober reiser til tyske Erfurt for å kjempe om olympisk medalje . Det er for så vidt her forklaringa på brevet er.

– Eg kjenner kjøkkensjefen og eit par av kokkane frå før. Over litt laust prat kom det fram at dei trengde eit par ekstra hender til 25-årsjubileet. Eg prøver å vere ein hyggeleg kar, og har vore med dei før i andre samanhengar. Så då tenkte dei på meg, seier han.

Mette 1.500 magar

Allereie før brevet dumpa ned i postkassen heime i Bremanger, var det klart at han ville takke ja til tilbodet. At sonen allereie var klarert frå høgste hald til å kunne ta jobben, visste ikkje mor Hauge.

– Ho var heilt i hundre, humrar Hauge. Som dermed blir ein av kring ti kokkar som 1. september skal mette kring 1.500 lokale og celebre magar under kongeparet sitt 25-årsjubileum. Av gjestene er 52 frå trivselsfylket.

– Det er jo berre perfekt. Det viser at vi kjem oss fram i verda vi også, smiler Hauge.

Stolt augneblink

Det kongelige slottet

FEST: Slottet vil ikkje røpe kva som skal skje under festen i Slottsparken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kokken, som er over snittet interessert og glad i sjømat, trengde ikkje lange tida på takke ja til tilbodet. Sjølv om det blir ein svært lang dag med å få i stand smakfulle smårettane til gjestene.

– Det er slottet og Kongefamilien det er snakk om, så dette er utruleg artig og ein stolt augneblink å få vere med på, seier Hauge som likar å ta nye utfordringar.

– Det blir ein restitusjonsdag heller ein puggedag opp mot OL. Det er viktig å ha det litt artig, ikkje berre fokusere på kvardagslivet, men å kunne nyte dei små gledene i kvardagen.

– Men korleis blir dagane fram mot 1. september?

– Eg har vore så heldig å laga mat til både Kongelege og Adelege før, så den stressdelen har og sommarfuglane i magen har eg vore borti før. Så dette går heilt fint.

Orkanen Tor var ikkje ekstrem nok
Ordninga bør endrast
GILGAMESH - Kongen som nekta å døy