Normal

I dag opnar kyrkja etter omfattande hærverk

NORDFJORDEID (NRK): Eidarane frykta for julestemninga i kyrkja då den for to veker vart dekt av eit lag med kvitt brannsløkkingspulver. Men etter iherdig innsats opnar kyrkja i kveld.

Eid kyrkje to veker etter hærverket

KLART: Torsdag kveld opnar dørene i Eid kyrkje for publikum, og folk er inviterte på konsert. Dei omfattande skadane på orgelet og kunstverk i bygget er framleis ikkje gjort noko med.

Foto: Anders Tesdal Galtung / NRK

– Vi har støvsoge heile kyrkja så godt vi kan, og vaska og reinsa alt vi har lov til å vere bort i. No held vi på bakarst i kyrkja, og alt skal vere klart til konserten i kveld, seier Terese Leira.

Marta Elvebakke er sekretær i Eid kyrkje.

OMFATTANDE ARBEID: Marta Elvebakke i Eid kyrkje er glad for at publikum kan få kome inn i kyrkja snarare enn det mange frykta.

Foto: Anders Tesdal Galtung / NRK

Ho arbeider i firmaet som har fått ansvar for å rydde opp etter hærverket for to veker sidan. Heile innsida av kyrkja var dekt av eit kvitt lag med brannsløkkingspulver, mengder glasbrot låg rundt i kring og det nyrestaurerte orgelet var øydelagt. Når NRK er på besøk i kyrkja står luftavfuktaren og durar jamt og trutt.

– No ser det ut til at alt blir klart, seier Marta Elvebakke, sekretær for kyrkja i Eid.

Må ha hjelp av spesialistar

For mange i bygda var uroa ikkje berre over hærverket som ein Sunnmøring i 20-åra har vedgått å stå bak, men også for om kyrkja kunne takast i bruk i tide til alle julearrangementa. Skadeverket er kostnadsrekna til kring opp mot to millionar kroner.

Skader på Eid kyrkje

HÆRVERK: Slik såg det ut i orgelet etter det omfattande skadeverket. Ein orgelbyggar frå England kjem for å undersøkje skadane i løpet av dei næraste vekene.

Foto: Sondre Dalaker / NRK

– I kveld er det konsert og søndag skal den tradisjonsrike julekonserten med kor, korps og spelemannslag vere.

Julegudstenestene og andre arrangement før og i jula går som planlagt, men det står likevel att arbeid før alt er tilbake til normalen i kyrkja. Kunsten som dekorerer veggane og orgelet treng pleie og reparasjon.

– Det som må gjerast med rosemåleria og kunsten må godkjennast før ein kan reingjere det. Orgelet står att også, men det kjem ein orgelbyggar frå England før jul, seier Elvebakke.

Vegopning på Bergum i Førde kommune