Her får dei prisvinnande mat

SOLUND (NRK): Bebuarane på Solundheimen lir inga naud på matfronten. Gamleheimen er kåra til fylkesvinnar i konkurransen Gylne måltidsøyeblikk.

Middag på Solundheimen

FORNØGDE: Kjøtkakemiddag slo an blant dei eldre på Solundheimen.

Foto: Line Omland Eilevstjønn / NRK

– Det er ei glede å gå til matbordet her, seier Gudrun Ingvaldsen, etter å ha teke ein bit av dagens kjøtkakemiddag.

Saman med resten av bebuarane på aldersheimen i Solund blir ho kvar dag servert den beste eldreomsorgsmaten i Sogn og Fjordane.

I vår arrangerte Landbruks- og matdepartementet, med statsråd Sylvi Listhaug i spissen, konkurransen Gylne måltidsøyeblikk, der dei inviterte alle landets sjukeheimar og institusjonar til å setje fokus på matglede for eldre. Solundheimen blei fylkesvinnar.

– Her er det god middag støtt. Vi er eigentleg ganske bortskjemde. Eg trur ikkje ein kan få det betre, seier Håkon Tungodden.

Også bebuar Margrete Ravnøy er full av lovord.

– Maten her er verkeleg verd ein pris. Her har vi det så godt som vi kan ha det, seier ho.

Les også: Slik samlast dei eldre kvar veke

Rune Indrøy og Evy Skogen

GJER SEG FLID: Kjøkensjef Rune Indrøy og avdelingssjukepleiar Evy Skogen er veldig fornøgde med utmerkinga.

Foto: Line Omland Eilevstjønn / NRK

Laga frå botnen

Kjøkensjef Rune Indrøy er stolt og audmjuk etter den store utmerkinga. Han meiner at nøkkelen ligg i å ha eit eige kjøken med dedikerte kokkar.

– Maten er laga frå botnen her kvar dag, og vi tek oss tid til å gjere det vesle ekstra, seier han.

På menyen står det både tradisjonelle og moderne matrettar.

– Tradisjonsmat og skikkeleg husmannskost er viktig, men av og til slår vi til med litt nyare rettar. Vi har inntrykk av at bebuarane likar å prøve litt nye ting, seier han.

Ein av grunnene til at nettopp Solundheimen vann konkurransen, var at dei serverer maten på fat.

– Uansett kva vi lagar er det rett frå grytene og lagt på fat. Det har mykje å seie at maten blir servert som ein klassisk middag heime rundt bordet. Alle skal få forsyne seg slik dei vil, framfor å få ein ferdig porsjon, seier kjøkensjefen.

Les også: Vil sentralisere matlaginga

Inger Pollen

NOKO ATTÅT: Kokk Inger Pollen har baka eplekake til dagens kaffi.

Foto: Line Omland Eilevstjønn / NRK

Vidare til landsfinale

Avdelingssjukepleiar Evy Skogen er den som har stått bak konkurransebidraga frå Solundheimen. Ho hadde trua heile vegen.

– Vi fekk ein epost frå dåverande ordførar i Solund om at vi bør delta i konkurransen, sidan vi har eit så flott kjøken og gode matvanar, seier ho.

– Og så vann de rett og slett heile greia?

– Jammen gjorde vi det! Og no skal vi vidare til landsfinalen, så det blir spennande.

Atle Steinar Solheim vart overraska med nyheita om at han er ein av fem nominerte
Over 80 barn var samla på Jølstraholmen for å tjuvstarte adventstida med pynting av pepperkakehus.
Å levera lekser på nett er ikkje lett når internett-tilgangen er dårleg. 
Men det ER realiteten for mange skuleelevar i distrikta. 
Skilnadane er store, trass i at bruk av data får ein stadig større plass i skulen.