Hopp til innhold

Helse Førde vedgår at de skulle ha varslet tidligere

Selv om AMK fikk melding om busskapringen ved Årdal kl. 17.21, gikk det 14 minutter før politiet fikk meldingen. Helse Førde ser at varslingen skulle skjedd tidligere, men tror ikke dette fikk konsekvenser.

Bussen i Årdal blir frakta vekk

KAPRET BUSS: Mandag kveld ble tre personer drept på Valdresekspressen på vei til Oslo, etter at bussen ble kapret.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK

Mandag kveld ble tre personer drept på Valdresekspressen på vei til Oslo. Den antatte gjerningsmannen er en asylsøker fra Sør-Sudan, som skulle sendes ut av landet tirsdag.

Den første meldingen om hendelsen kom til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) klokka 17.21 mandag. Dette var en melding om et trafikkuhell, opplyser Helse Førde.

Beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde

MÅ VARSLE ANDRE FØRST: – Vi skal primært varsle andre nødetater først, uansett, sier beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde.

Foto: Johan Moen / NRK

– Det gikk cirka 13-14 minutter fra vi fikk første melding om en ulykke på Filefjell, til vi varslet brann og politi, sier beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde til NRK.

– Det må sies at vi i mellomtiden fikk inn 27 andre nødtelefoner til 113, og vi varslet ut egne ressurser, men vi ser i ettertid at vi gjerne skulle ha gjort rekkefølgen litt annerledes. Vi skulle ha fått varslet brann og politi først. Det er det som står i våre retningslinjer, og det må vi ta en gjennomgang av nå, sier han.

Skal gjennomgå rutiner

I etterkant av hendelsen har politiet selv vært ute i media og fastslått at responstiden ikke var god. Fra politiet mottok den første meldingen til de var på stedet tok det 74 minutter.

Ifølge Helse Førde er hendelsen meldt i avvikssystemet, og de vil foreta en gjennomgang av saken.

I helseforetakets rutiner knyttet til ulykker, heter det at brann og politi skal varsles umiddelbart. Deretter skal de varsle egne ressurser. Rutinene er i tråd med gjeldende forskrift.

– Det er nok litt ulike årsaker til at dette skjedde nå, men vi må likevel gjennomgå våre rutiner. Vi skal primært varsle andre nødetater først, uansett, fastslår Sæbø.

Han tror derimot ikke at den sene varslingen fikk negative konsekvenser.

– Vi tror ikke det fikk noen konsekvenser. Politiet kunne så klart ha vært på plass 13-14 minutter før enn det de var. Men slik vi har oppfattet det i ettertid, ville ikke det ha betydd noe for den alvorlige hendelsen. Det var nok avgjort lenge førbåde helse og politi kom til stedet, sier beredskapssjefen.

Sæbø vedgår likevel at tidligere varsling kunne ha ført til at politiet, og ikke brannvesenet, ville ha pågrepet mannen som nå er drapssiktet.

– I ettertid ser vi selvsagt at minuttene er viktige. Det er derfor vi må gjennomgå rutinene om varsling, gjentar han.

Vil kartlegge

Under ett døgn etter den tragiske hendelsen er debatten i gang med hvordan trippeldrapet kunne vært unngått.

Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte politiets repsonstid overfor NRK tidligere på dagen tirsdag:

– Utrykningstid må vi diskutere når vi skal ha en politireform. Nå må politiet få tid til å kartlegge og etterforske saken. Men en ting er denne regjeringen klar på – politibemanningen må opp!

– Nå skal vi få kartlagt forholdene før vi begynner å synse for mye. Jeg har tidligere jobbet med disse spørsmålene og kjenner til utfordringene med personer som kommer fra konfliktområder, la Solberg til.