NRK Meny
Normal

Politiet får mer hjelp for å løse branngåten: – Ingen avgjørende nye spor

LÆRDAL/OSLO (NRK): Politiet i Sogn og Fjordane får hjelp av tekniske etterforskere fra Hordaland for å finne ut hvorfor brannen i Lærdal startet. I tillegg har politiet bedt om ytterligere bistand fra Kripos.

Omfanget av den katastrofale brannen natt til lørdag viser seg å være større enn først antatt. Totalt er 35 bygninger totalskadd i flammehavet. På grunn av forholdene på brannstedet kom politiet og Kripos først mandag ettermiddag i gang med tekniske undersøkelser på branntomten.

Arbeidet pågikk til sent mandag kveld, før det ble avsluttet i natt. Tirsdag er etterforskerne i gang igjen, og regionlensmann Åge Løseth sier til NRK.no at man har fått ytterligere bistand for å finne ut hva som forårsaket den massive brannen.

Tirsdag har blant andre to tekniske etterforskere fra Hordaland kommet til Lærdal for å hjelpe til med undersøkelsene av branntomta. Totalt skal syv personer jobbe med å undersøke det krevende brannstedet.

– Nå har vi to tekniske etterforskere fra Kripos, to teknikere fra Hordaland, i tillegg til to personer fra eltilsynet og våre lokale teknikere, sier Løseth til NRK.no.

Opp mot 20 etterforskere

Når det gjelder den taktiske delen av etterforskningen, som i stor grad omhandler vitneavhør, har Sogn og Fjordane allerede fått sendt opp tre etterforskere fra Kripos.

– I tillegg får vi sannsynligvis opp to til i løpet av dagen eller morgendagen, sier Lønseth.

Han forteller at det totalt nå er mellom 10 og 20 etterforskere som jobber med brannen. Dermed har det lokale politiet nok ressurser til å etterforske katastrofen, mener regionlensmannen.

– Vi har nok bistand, både fra Kripos og Hordaland. I tillegg får vi får mye god hjelp fra lenger nord i fylket, så svaret på det er ja, sier Løseth.

Politiet tar nå i bruk flere ressurser for å skaffe seg en oversikt over skadene.

Over Lærdal høres nå helikopterdur, og politiets eget helikopter flyr over branntomtene for å dokumentere katastrofen, opplyser politiet til NRK. Bildene skal brukes av politiet i etterforskningen av brannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann i Lærdal

ER KLAR: Regionlensmann i Sogn, Åge Løseth, sier politiet er forberedt på en tidkrevende etterforskning.

Foto: Marius Arnesen / NRK

– Brant på utsiden av huset

Den første meldingen om brannen kom fra et bolighus i Kyrkjeteigen i Lærdalsøyri klokken 22.54 lørdag kveld, ifølge loggen fra 110-sentralen som NRK har fått tilgang til.

På grunn av sterk vind er det ikke sikkert brannen startet i huset der det først ble meldt fra. Løseth opplyser at politiet mener å vite hvilket hus som var arnestedet for brannen.

– Vi er rimelig sikre på at vi vet hvilket hus brannen startet i. Vi sitter på informasjon som tyder på det, men vi utelukker foreløpig ikke noe, sier Løseth.

Beboerne i huset skal selv ha vært hjemme da de meldte om brannen. I den første meldingen til 110-sentralen het det at brannen hadde blitt observert på utsiden av huset.

«Huset er mest trolig overtent. Ifølge innringer er alle i huset kommet seg ut. Fare for spredning til nabohus. Sterk vind i området», står det i loggen.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at vi har registrert den meldinga, og det er en del av etterforskningen som skjer nå, som skal ta sikte å kartlegge hvor brannen startet, sier Løseth.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I dette området startet brannen

FLERE BOLIGER: De første meldingen om brannen kom fra et bolighus i Kyrkjeteigen i Lærdalsøyri. Flere boliger er berørt i det samme området.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Ingen avgjørende spor

Foreløpig har ikke politiet noen indikasjoner på at det ligger noe kriminelt bak brannen.

– Utelukker dere at brannen kan ha vært påtent?

– Det er absolutt ingen holdepunkter for å mene og tro at brannen er påtent, men i en tidlig fase, som vi er i nå, er det dumt å utelukke noe som helst, sier Løseth.

Beboerne som først meldte fra om brannen ble avhørt av politiet mandag kveld, uten at Løseth vil kommentere opplysningene som har kommet frem.

– Det som er forklart i de avhørene fra i går ettermiddag og kveld, det ønsker ikke jeg å kommentere.

Løseth har flere ganger minnet mediene på hvor omfattende etterforskningen politiet står overfor i Lærdal. Han mener fortsatt det kan ta tid før det foreligger en brannårsak.

– Det er ingen avgjørende nye spor, som gir oss noe svar på hvordan brannen startet. Jeg tror vi må være forberedt på at dette kan ta noe tid, det blir et puslespill der samhandlingen mellom teknisk og taktisk etterforskning blir viktig.