NRK Meny
Normal

Brekke og Balestrand inn, Bergen ut i storritt

I mai skal verdas beste syklistar måle krefter i storslått vestlandsnatur. Fleire nye stoppestadar er lagt inn på årets rute.

Alexander Kristoff vinner i Stavanger Tour des Fjords

VERDSELITEN: No er det klart kva byar og bygder som får besøk av nokre av verdas beste syklistar i mai.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– Ein må legge sykkelløpet dit skikkelege folk bur, seier Viggo Randal i Gulen med eit smil.

Skjerjehamn/Utkant

FOLKEFEST: Viggo Randal skal bruke tida fram til 24. mai på å planlegge ein stor folkefest i Brekke.

Foto: Åsta Urdal / Nrk

Han har fått oppgåva med å lage folkefest for syklistane og publikum som svingar innom den vesle øykommunen 25. mai. Sykkelrittet Tour de Fjords startar dagen før i Balestrand, og nokre av verdas beste syklistar skal i løpet av fem dagar sykle seg over bakkar og fjell, gjennom vakre fjordlandsskap og innom både små og store bygder og byar på Vestlandet.

For første gong i løpet av rittet si fem år lange historie legg ein turen innom Sogn og Fjordane. Byen som skal arrangere VM i sykkel berre nokre månadar etterpå glimrar med sitt fråvær.

– Vi skal opp til Sogn og Fjordane i år, og for å få logistikken til å gå opp, må vi ta ut nokre ting, som kan kome inn att seinare. Vi blir kontakta av mange om å få vere med, og når vi såg entusiasmen og det dei kunne tilby der var det naturleg å ta dei med, seier rittleiar, Roy Hegreberg.

Her går Tour de Fjords 2017

ETAPPANE: 24. mai startar syklistane turen gjennom fjordlandskapet på Vestlandet, og har siste målgang fem dagar etter.

Foto: Tour de Fjords

Folkefest for alle

Kva som møter syklistane og publikum når Viggo Randal og dei 2500 fastbuande i Gulen kommune skal skipe til folkefest er framleis litt i det blå.

– Planane er i ferd med å forme seg, og vi vil lage folkefest for både dei lokale og tilreisande. Det ligg mykje prestisje i eit slikt prosjekt, og med TV-sjåarar i 60 land og stor nasjonal interesse så blir det noko mange får med seg, seier prosjektleiaren i Gulen.

Kven som stiller til start er førebels ikkje klart, men rittleiaren meiner dei har funne eit godt tidspunkt der fleire av dei store stjernene kan vere aktuelle.

– Giro de Italia går samstundes, men få av dei store stiller der. Aleksander Kristoff har nettopp avslutta eit ritt i USA då, og vi håpar å få han med, og det ynskjer han sjølv også. Vi jobbar knallhardt for å få flest mogleg av dei store profilane med, seier Hegreberg.

Statens helsetilsyn har avdekka at fire av fem norske kommunar som blei sjekka bryt lova og gir eit for dårleg tilbod til utviklingshemma.
Første i Norge som har vektløfting som valgfag.