NRK Meny
Normal

– Jeg var redd for at huset vårt også skulle begynne å brenne

I dag skal barna i Lærdal tilbake på skolen og i barnehagen etter storbrannen. Kommunen har et eget kriseteam for å ta vare på de barna som trenger det. 13-årige Eirik forteller at han ble redd da han oppdaget av det brant.

Eirik (13), Kaja (10) og Aksel (10) måtte reise fra huset sitt og tingene sine da storbrannen brøt ut i Lærdal. – Det var skummelt. Jeg var redd for om alle kom til å greie seg, og om huset vårt også kom til å brenne ned, sier Eirik.

Eirik (13), Kaja (10) og Aksel (9) måtte reise fra huset sitt og tingene sine da storbrannen brøt ut i Lærdal. – Det var skummelt. Jeg var redd for om alle kom til å greie seg, og om huset vårt også kom til å brenne ned, sier Eirik.

– Jeg var inne på rommet mitt og skulle til å legge meg, og så syntes jeg det luktet så brent, sier Eirik.

Han sjekket om det var ovnene inne på soverommet som luktet, men det var det ikke.

– Da jeg så ut, kom det gnister fordi vinduet. Jeg så bort mot et hus som ligger bortenfor vårt, og da så jeg masse røyk, forteller 13-åringen.

– Jeg ble ganske redd. Jeg var redd for om alle kom til å greie seg, og om huset vårt også kom til å brenne ned.

– Fikk ikke sove den natten

Både Eirik, Kaja (10) og Aksel (9) måtte reise fra huset sitt og tingene sine lørdag kveld, da brannen brøt ut i Lærdal. De reiste til besteforeldre som bor lenger unna.

– Jeg syntes det var skummelt, og jeg ble litt redd. Jeg var redd for at huset vårt også skulle begynne å brenne, sier Kaja.

Da de gikk ut av huset, lå røyken allerede tykt over bygda, og gnistene kom flyvende med vinden.

– Vi trodde aldri at dette skulle skje. Jeg har aldri opplevd en brann, jeg har bare hørt om det, sier Aksel.

Det var ikke lett å få sove den natten.

– Jeg fikk ikke sove, jeg var veldig redd for at brannen skulle komme dit vi var, sier Aksel.

I går fikk Eirik, Kaja og Aksel flytte hjem igjen.

– Det var rart å komme tilbake. Det var rart å se ut av vinduet og ikke kunne se hus bortover. Nå kan vi se helt bort til fjellet, der det sto hus før, sier Eirik.

Felles samling for skoleelevene

Mange barn har hatt dramatiske opplevelser knyttet til storbrannen. I dag skal de tilbake på skolen og i barnehagen.

– På skolen skal vi ha en felles samling med alle elevene, hvor både jeg og rektor skal si noe. Da tenker jeg at det handler om å hjelpe barna med å sette ord på de følelsene de har. Vi må akseptere både forvirring, engstelse og redsel, og samtidig at de har lov til å gå både «ut og inn» av det, at de kan le og ha det gøy også, sier Torunn Liltved, oppvekst- og kultursjef i Lærdal kommune.

De som trenger det, får hjelp av et eget kriseteam.

– VI har et kriseteam som jobber veldig godt, og som også får støtte fra krisepsykiatrien i Bergen, sier Liltved.

– Snakk med barna

Også Jon-Håkon Schultz, ekspert på barn og kriser, understreker viktigheten av å snakke med barna. Det gjelder også barn utenfor Lærdal, som ikke er direkte rammet av brannen.

– Det har vært voldsomme og skremmende bilder. Barn får med seg mer enn vi tror. Det er viktig at voksne er proaktive og aktivt sjekker hva barna har fått med seg. På den måten kan vi korrigere og moderere, så barna ikke trenger å engste seg unødvendig, sier Schultz.

Han mener voksne bør berolige barna gjennom å forklare hva som har skjedd, samt lære dem hvordan de skal gjøre dersom det begynner å brenne der de er.

– Barna får kontroll gjennom å lære noe. Det gjør vi ved å fortelle hva de skal gjøre når det brenner, at de må komme seg i sikkerhet og varsle brannvesenet, sier Schultz.

Vegopning på Bergum i Førde kommune