– Er det mulig å finne årsaken, skal vi finne den

LÆRDAL (NRK.no): Politiet har foreløpig ikke begynt tekniske undersøkelser av branntomtene i Lærdal. – Foreløpig vet vi ingenting om årsaken, sier regionlensmannen i Sogn, Åge Løseth.

brann

Regionlensmann i Sogn, Åge Lønseth, sier politiet tror de vet hvor brannen startet.

Politiet holdt mandag pressekonferanse om storbrannen i Lærdal. På gunn av strømproblemer ved politistasjonen i Lærdal, ble seansen holdt ute på gaten. Åge Løseth sier politiet foreløpig vil ut med teorier om årsaken til brannen.

– Vi har ikke kommet noe nærmere å kunne si hva brannårsaken er per nå, og ønsker heller ikke å spekulere, slår Løseth fast overfor de mange frammøtte journalistene.

Meldte fra brennende hus

Samtidig sier lensmannen at politiet har dannet seg et bilde av hvilket hus brannen startet i. Det er tidligere kjent at den første meldingen kom fra et bolighus i Kyrkjeteigen i Lærdalsøyri klokken 22.54 lørdag kveld.

– Vi kan ikke si det sikkert, men tror vi vet sånn cirka hvor den startet, altså i hvilket hus, sier Løseth.

Han forteller at det var beboere i huset da de selv varslet om brannen. Beboerne i dette huset har blitt avhørt av politiet, men regionlensmannen er tilbakeholden med å fortelle hva som kom frem av avhørene.

– Disse har blitt avhørt av politiet, men jeg ønsker ikke å fortelle hva de har fortalt, sier Løseth.

Ikke begynt tekniske undersøkelser

Regionlensmannen forteller at politiet har avsluttet den mest akutte fasen etter brannen, og «begynner å vri hodet over på etterforskning». Løseth forklarer at de første etterforskerne fra Kripos kom søndag.

Mandag kom ytterligere to-tre Kripos-etterforskere, disse skal i hovedsak jobbe med tekniske undersøkelser på brannstedet.

Fordi det fortsatt ulmer i deler av brannruinene, har politiet fortsatt ikke kommet i gang med de tekniske undersøkelsene.

– Det er veldig nedbrent der borte, det har dere sikkert sett selv. De tekniske etterforskerne kom nå netttopp. Det pågår et møte om dette nå, og vi regner med å kunne gå inn i ettermiddag, sier Løseth.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Åge Løseth

Regionlensmann i Sogn, Åge Lønseth, sier politiet foreløpig ikke har kommet noe nærmere å finne årsaken til brannen.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Tidkrevende

I tillegg til Kripos-etterforskerne sier Løseth at åtte lokale etterforskere jobber med saken. Løseth er forberedt på at etterforskningen kan bli tidkrevende, men sier det er en høyt prioritert oppgave.

– Vi har hentet inn de beste for å hjelpe oss med dette. Er dert mulig å finne svar her, regner jeg med vi finner dem, sier regionlensmannen.

Tidligere Kripos-etterforsker Reidar Nilsen sier til NRK.no at brannetterforskninger som den i Lærdal er «et gedigent puslespill».

Nilsen sier det kan ta uker, til og med måneder, før man har funnet brannårsaken.

Artikkelen fortsetter under bildene av brannen.

Ber folk notere det de husker

Telefonnettet i Lærdal har vært nede i lengre perioder etter brannen. Løseth forklarer at dette har gjort det noe mer utfodrende å få tak i vitner.

I tillegg er omfanget av vitner og berørte så stort, at Løseth ber folk som har opplysninger være tålmodige.

– Vi kommer til å kontakte mange om det som har skjedd. Vi kan ikke kontakte alle på en gang, så vi ber alle som var i Lærdal denne natten om å notere ned noen viktige stikkord. Slik kan de huske dette når vi tar kontakt om dager, eller uker, sier Løseth.

Ifølge politiet er det foreløpig ikke noe som tyder at det ligger noe kriminelt bak storbrannen.

– Men vi utelukker ingenting, og holder alle muligheter åpne, sier Løseth.

Under er bilder av Lærdal, slik tettstedet så ut mandag morgen.

– Mange er preget

Under pressekonferansen med regionslensmann Åge Løseth spurt om han syns det var spesielt at distriktet har blitt rammet flere alvorlige hendelser på kort tid.

I løpet av det siste halvåret har distriktet opplevd både en stor tunnelbrann i Gudavangatunnelen, trippeldrapet på Valdresekspressen i Årdal og nå storbrannën i Lærdal.

– Det er litt spesielt at vi skal få så mange alvorlige hendelsen på så kort tid. Det er ikke til å legge skjul på at det er krevende for et lite lensmannsdistrikt å håndtere den type store hendelser. Mange av våre medarbeidere er litt preget av det, sier Løseth.