Hopp til innhold

Snakk om kroppen

Kroppen følger sin egen kurs. Selv om vi prøver å kontrollere den, vil den endre seg, livet igjennom. Hvordan forholder vi oss klokest til egen og andres kropp? Her er fem oppspark til samtaler om kroppen.

"Badende mann" av Edvard Munch
Foto: Ove Kvavik / Munchmuseet

Dette opplegget forutsetter ikke at elevene har sett serien Superkroppen, men klassen kan gjerne se episoden Hele kroppen før samtalen.

  • I episoden Hele kroppen viser fem voksne mennesker frem kroppene sine, slik de ser ut uten klær. Alle kroppene er forskjellige. Et par av dem har synlige spor etter operasjoner. Hva vil det si å ha en normal kropp? Diskuter begrepet normal.
  • Tidligere var det få her til lands som hadde tatovering. Nesten bare sjømenn. Nå er tatoveringer ganske vanlig. Hvis en tatoverer seg – hva om en angrer? Og når vi ser en med en synlig tatovering – påvirker tatoveringen oppfatningen av denne personen?
  • I episoden Hele kroppen sier Nadia at hun som ungdom forventet å få nedsettende kommentarer om kroppen. De kommentarene kom aldri fra andre – kun fra henne selv. Diskuter hva nedsettende kommentarer om kroppen gjør med forholdet til egen kropp.
  • De senere årene har det blitt vanligere å kjøpe kosmetiske operasjoner – altså operasjoner som endrer utseendet. De som ønsker slike endringer mener at de vil få det bedre med seg selv etterpå. Reflekter over hva man trenger for å ha et godt liv. Lag en liste på fem punkter. Diskuter om et godt utseende har en plass blant de fem punktene.
  • Tenk på en person du kjenner og er glad i. Tenk på hvordan kroppen og ansiktet til denne personen ser ut. Spiller utseende en rolle i forholdet dere imellom?

Quiz om hele kroppen

Lenke til quizen finner du her

Alle tema i serien samlet

NRK Skole har laget oppspark til samtaler om hvert av temaene i serien. Dessuten en quiz til hvert tema. Få oversikt over hele opplegget med Lærerens lille hjelper – en snarvei til undervisning om superkroppen.