Hopp til innhold

Pride

Hva er pride, og hvorfor markerer vi det? Utforsk temaene identitet, mangfold og seksualitet med elevene dine.

Kollasj til undervisningsopplegg
Foto: NRK

Til læreren

I denne artikkelen finner du et utvalg klipp som på ulike måter tar for seg problemstillinger knyttet til det å være skeiv.

Du finner refleksjonsspørsmål til alle klippene, i tillegg til en generell diskusjonsoppgave som elevene kan fordype seg i, uavhengig av klippene.

Du står fritt til å velge hvilke av klippene og spørsmålene som er relevante for din klasse og din undervisning. Innholdet er tilpasset mellomtrinnet, men kan også brukes for eldre eller yngre elever.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffrey (Ap) i pride-parade i Bergen

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i pride-parade i Bergen.

Foto: Benjamin Dyrdal

Målet med klippene og spørsmålene er at elevene skal få kunnskap om hva det vil si å være skeiv, og hvordan skeive blir møtt av samfunnet rundt seg på godt og vondt.

Elevene skal reflektere over sine egne holdninger til skeive, og hvordan de kan møte medmennesker på en åpen og inkluderende måte.

Lykke til!

Oversikt over tematikk

  1. Hva betyr det å være skeiv?
  2. Å føle seg annerledes
  3. Pride er mangfold
  4. Hat og hets mot skeive

Hva betyr det å være skeiv?

Hvordan vet du om du er heterofil, homofil, lesbisk, bifil eller lignende? Og hvordan kan du snakke med familie og venner om det?

I klippene under svarer Jørgen fra Supernytt på spørsmål om hvordan det er å være homofil, og sammen med Newton svarer sexolog Tuva Fellman på spørsmål om legning og seksuell orientering.

Supernytt svarer: hvordan er det å være homofil?

Hvordan vet du om du er heterofil, homofil, lesbisk, bifil eller lignende? Og hvordan kan du snakke med familie og venner om det? Sexolog Tuva Fellman svarer på spørsmål om legning og seksuell orientering. Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø.

Seerne til newton stiller Tuva Fellmann spørsmål om det å være skeiv.

Å føle seg annerledes

Det er ikke alltid lett å skille seg ut. Hva gjør man hvis man føler seg annerledes enn menneskene rundt seg?

I klippene under får du se Victor Sotberg tegne livet sitt, og fortelle om sin reise for å finne seg selv. Du får også se Eskild og Isak fra SKAM snakke om de som har kjempet for homofiles rettigheter og sin rett til å være annerledes, og hvordan det er å ikke bli akseptert for det man er.

Victor tegner livet sitt til BliMe.

Victor fra Flippklipp tegner livet sitt.

Isak åpner seg om sitt forhold til Even, og forteller Eskild at han nødvendigvis ikke er så veldig homo for det. Ikke på samme måte som Eskild, i hvert fall. Eskild tar jo "homopakka" helt ut, ifølge Isak.
Da forteller Eskil om kampen for homofiles rettigheter, og hvordan det er å ikke bli akseptert for det man er.

Isak og Eskild i SKAM snakker om kampen for homofiles rettigheter.

Pride er mangfold

For mange representerer pride mangfold, og muligheten til å få være den du er – uansett hvem det er.

I klippene under får du se mennesker fortelle om hva pride er for dem, og du får se Kong Harald sin tale på Kongeparets hagefest i Slottsparken 1. september 2016. Talen ble et viktig symbol på mangfold og inkludering, og sitater fra den har senere blitt brukt på alt fra T-skjorter til plakater.

Hva er pride og hvorfor er det viktig?

Hva er pride og hvorfor er det viktig? Fra Lett å hate.

Kong Harald og dronning Sonja har invitert 1500 gjester til hagefesten i Dronningparken. 50 representanter fra alle landets fylker, samt Svalbard er til stede.

Kong Harald sin tale på hagefesten i Dronningparken.

Hat og hets mot skeive

Dessverre finnes det mennesker som reagerer negativt på pride. Og ved flere anledninger har det ført til voldshendelser mot det skeive miljøet.

Under får du se to klipp om terror mot det skeive miljøet. Noman Mubashir forteller om to tilfeller av terror, som begge rammet folk med samme identitet som han. Først moskeen han gikk til som barn, og så terroren mot homofile i Oslo den 25. juni 2022.

Du får også se hvordan Silje Nordnes reagerer på et terrorangrep på en nattklubb for skeive i Orlando, i juni 2016. I klippet forteller Silje, som selv er lesbisk, at angrepet fikk henne til å føle at det kanskje hadde vært best om hun «ikke var sånn som hun er».

Noman forteller om to tilfeller av terror, som begge rammet folk med samme identitet som han. Først moskeen han gikk til som barn, og så terroren mot homofile den 25. juni 2022.

Utsnitt fra serien «Lett å hate» med Noman Mubashir.

Silje Nordnes i P3morgen