NRK Meny
Normal

Transport av utstyr

Det enkleste i forhold til transport av utstyr er å beskrive utstyret du skal ha med, fortelle hvor mange kubikkmeter det utgjør og leie inn et profesjonelt transportfirma for oppgaven. Ofte er det du som må sette sammen en transportløsning med mange aktører og gjerne leie inn bil og/eller henger.

DJ mixes on equipment
Foto: GERMANOVA ANTONINA / https://www.colourbox.com

Leier du lyd og lysutstyr må du avklare hvordan transporten av dette skal foregå. Ofte er det utleiefirmaet som transporterer det selv. Slik er det alltid når utstyret leies med teknikere.

Skal produksjonen på turné må du ha et transportsystem som innebærer så få biler som mulig.

Skal du sette opp en større produksjon i et lokale i nærmiljøet innebærer ofte produksjonen at det må lånes inn utstyr mange plasser og du har gjerne instrumenter og forsterkere (backline) som skal på plass. Har ikke dette utstyret skikkelige transportkasser står utfordringene i kø.

Viktig å huske på:

  • Tungt utstyr er slitsomt å løfte høyt. Vurder alltid om det er nødvendig med lift på bilen (en hev- og senkbar rampe bak på bilen).
  • Er sjåføren uvant med lift – øv litt må denne før du plasserer det dyreste utstyret og løfter opp. Husk å låse alle hjul dersom det finnes slikt på transportkasser og instrumenter.
  • Husk at det finnes noe som heter bærestropper, sekketraller, trillebrett osv. Det er utrolig mye enklere å trille en tung kasse over et gymsalsgulv på trillebrett enn å bære den over.
  • Ofte passer ikke alt utstyret sammen som legoklosser i varebilen. Få tak i nok utstyr til å feste det slik at lasten står stille under transport. Sjekk festekroker når du gjør avtale om leie av bil. Større kassebiler har gjerne kun festekroker langs veggene slik at du må bruke stropper med kroker på. Har du lastestrammere så rull dem sammen når dere pakker utstyret inn i lokalet – du sparer mange mye irritasjon og tid på å slippe å knyte opp bunter med lastestropper på kvelden etter konserten.
  • Pass på at dere har en støvtett transport. Det kan virke fristende å plassere en gitarforsterker bak på en åpen pickup i fint vær, men støv og finelektronikk fungerer gjerne dårlig sammen. Leier du henger bør du tenke nøye gjennom om presenning gir tilstrekklig vern mot støv og nedbør. En skaphenger er best.
  • Har du leid tilhenger må du vite at sjåføren har sertifikat som tillater den vekten dere har tenkt å transportere på tilhengeren. Det kan bli en kjedelig forsikringssak dersom dyrt utstyr havner i grøfta og sjåføren ikke har lov til å kjøre tilhengeren. Dette gjelder også regler for hvor mye bilen kan trekke.
  • Leier dere bil fra et utleiefirma går man alltid over bilen og kontrollerer skader som finnes på bilen fra før. Skader som oppstår under leieforholdet må erstattes. Avklar hvem som skal betale kostnadene dersom skade oppstår – sjåføren eller dere som arrangerer konserten.