Tin Pan Alley

Be-bopen kom inn i jazzen midt i den store gullalderen, der musikere og komponister var blitt de nye underholdningsartistene. Komponister og arrangører hadde mange oppdrag, ikke minst på den stadig voksende musikalscnenen på Broadway. Flere komponister og musikkforlag holdt til i et strøk i New York som ble kalt for Tin Pan Alley. Komponistene skrev melodier. De med størst produksjon var Jerome Kern, Cole Porter, Richard Rodgers, Irving Berlin og George Gershwin.

TIN PAN ALLEY NEW YORK

Tin Pan Alley i New York

Foto: Ap

Vokalistene

George Gershwin

George Gershwin

Foto: C. Vechten / Wikipedia

På 1940 og 1950-tallet var også scenen satt for de store vokalistene. Mange sangere fikk økt sin popularitet gjennom å synge med et av de kjente storbandene eller være headliner på en av Broadways musikaler og Croonere som Bing Crosby og senere Frank Sinatra. Blant de mest fremtredende jazzvokalistene finner vi Billie Holiday, Ella Fitzgerald og Sarah Vaughan.

Ella og Dizzy 1947

Ella og Dizzy 1947

Foto: W. Gottlieb / Wikipedia

Ella Fitzgerald hadde en stemme som strakk seg over et enormt stort register i tillegg til at hun kunne improvisere lange scat-soloer meed samme vanskelighetsgrad som flere av de beste instrumentalistene. I starten av sin karriere spilte hun inn en versjon av ”How High the Moon” der hun siterer en melodi som Dizzy Gillespie skrev over den samme låten i soloen hennes.

"Sassy" i 1947

"Sassy" i 1947

Foto: W. Gottlieb / Wikipedia

Sarah Vaughan hadde noen av de samme kvalitetene som Ella Fitzgerald og var en mester i å synge lange scat-soloer som om hun var en erfaren instrumentalist. Hun hadde en veldig klar stemme som hadde et stort register og var spesielt god til å tolke standardlåter. Hun fikk tilnavnet "Sassy" fordi hun var godt likt av sine musikerkollegaer.

Lady Day

"Lady Day"

Foto: W. Gottlieb / Wikipedia

Billie Holiday hadde bakgrunn som bluessanger men var sterkt influert av instrumentalisters frasering og improvisasjoner. Hun levde et hardt liv og hadde en ustadig oppvekst preget av en mor som var fraværende. Hennes opplevelser kom sterkt til uttrykk når hun sang. Hun oppnådde stor suksess i løpet av hennes korte karriere og er kanskje mest kjent for samarbeidet med saksofonisten Lester Young. Av ham fikk hun også kallenavnet "Lady Day". Hun skrev også noen sanger som har blitt sentrale i jazz og pophistorien, blant annet ”Strangefruit” og ”God Bless The Child”.

Artist: Billie Holiday 
8711

Her kan du løse noen oppgaver fra artikkelen du har lest.