NRK Meny
Normal

Spenst og hurtighet

Når bruker du spenst og hurtighet tror du? Jo, for eksempel når du hopper oppover eller bortover bruker du spenst. Spenst er et begrep som beskriver de egenskapene som kreves for å hoppe høyt eller langt.

US-PUBLIC-ENEMY-IN-CONCERT-AT-THE-HARD-ROCK-JOINT
Foto: Ethan Miller / Afp

Kroppens eksplosive styrke, som også kan forklares som musklenes evne til å trekke seg sammen hurtig og med høy kraftutvikling, er avgjørende for spensten. Dette har altså med hurtighet å gjøre.

Hodeduell fotball
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

God spenst handler dermed om å skape stor akselerasjon i en bestemt retning. Dette krever god styrke i forhold til egen kroppsvekt, siden spenst vanligvis handler om å hoppe høyt eller langt. Dette forholdet mellom kroppsvekt og styrke kalles relativ styrke. Trening og utvikling av denne egenskapen bør dermed basere seg på å utvikle styrke og hurtighet i musklene i beina uten at kroppsvekten øker. Musklene i bena, som sørger for spenst, kalles kroppens strekkapparat. Dette er leggmuskler, lårmuskler og setemuskler.

Innen idrett vil spenst være viktig for prestasjonsevnen i både individuelle idretter og i lagidretter. Idretter der spenst er avgjørende for prestasjonen er eksempelvis basketball, høydehopp, lengdehopp, tresteg og volleyball. Spenst er også sentralt i fotball, blant annet i forbindelse med hodedueller.