NRK Meny
Normal

Sampler

En sampler er egentlig en digital opptaksmaskin. De første utgavene inneholdt korte lydopptak (samples) som gjerne dannet utgangspunktet for å lage en lyd ved at den ble loopet.

Samplere
Foto: Wikimedia Commons

Satte man sammen to samples f.eks et kort opptak av et slag med en skje mot et glass og en bit av dette som ikke hadde den første delen av slaget, men loopet litt av lyden man hadde rette etter anslaget fikk man en lyd som kunne benyttes til å lage toner. Når opptaket kunne manipuleres frekvensmessig fikk man med utgangspunkt i et opptak flere tonehøyder der kvalitetetn på lyden avtok etterhvert ssom man fjernet seg fra den opprinnelige tonen.

I dag får man gode samplinger av en rekke instrumenter ved at nesten hver eneste tone er tatt opp og man har lagrings- og prosessorkapasitet til å ta opp og anvende lange lydopptak. Samples i dag brukes like gjerne til grooves eller lengre lydopptak som kan brukes som effekter. Mange har også begynt på sample seg selv under live musikkfremføringer, for deretter å spille samplingen av mens man gjerne improviserer sammen med dette opptaket. Se på dette opptaket med Eberhart Weber:

Avspillingen av lyden kan foretas av hva som helst, tangenter, padder, triggere og andre enheter som kan gi sampleren beskjed om hvilken tonehøyde (egentlig et nummer) som skal avspilles og med hvilken varighet.

Ofte er sampleren nå programvare installert på datamaskinen eller en hardwareboks. Det finnes sampleavspillere som i praksis er et tangentinstrument som brukes til å spille av samples, og samlesynther hvor man kan bearbeide samplene (syntheser).

Med samplingen begynte skillet mellom musiker og lydprodusent, DJ osv å bli visket ut.

Les mer om samplere på Wikipedia (engelsk).

Eksempler: