NRK Meny
Normal

Pianoferdigheter og korledelse

Det er nødvendig for en dirigent å trene opp ferdigheter i pianospill. Både for partiturinnstudering og øvingssituasjoner får du bruk for å kunne spille noe piano. Mange av våre dirigenter er også erfarne pianister.

man with piano
Foto: Photographer: Markus Gannhttp://www.begann.de, Photographer: Markus Gannhttp:/, Markus Gann / https://www.colourbox.com/

For å kunne forstå et orkesterpartitur må du lære deg å transponere. Du som har faget musikkfordypning har fått erfaringer i det å instrumentere. Du vet for eksempel at når et B-instrument skal spille i C-dur, må instrumentet få en stemme i D-dur. (Se tabell)

Notasjonsprogrammer fikser dette når du ber om det, men med et ferdig partitur må du selv tenke hva instrumentene spiller "i natura", det vil si der det klinger. Oppgaver i pianoreduksjon kan gi verdifull trening i dette (se åpningsakkord i Griegs pianokonsert – noteeksempel).

Som korleder vil du måtte ledsage på piano selv, eller ha med deg en repetitør. I mange korsituasjoner er det både nødvendig og fordelaktig med repetitør. Mange korverk er dessuten skrevet med piano eller keyboard i tillegg, og ofte er det passende å utvide til et band som akkompagnerer.

Den svenske kordirigenten Leif Åkesson øver med sitt kor før de skal opptre. Vi titter litt på hvordan de forbereder seg.