Hopp til innhold

Myk eller ikke?

Bevegelighetstrening er definert som evnen til utslag i ledd og leddkjeder.

Happy flexible woman doing yoga exercises Happy flexible woman doing yoga exercises
Foto: https://www.colourbox.com/

I dagligtale snakker vi ofte om at noen er ”myke”, typisk de som har drevet med turn eller ballett, eller de som driver med kampsport som Tae Kwon Do eller Judo.

Er det egentlig viktig å være myk? Vel, det beror helt på hva du driver med. Det er her som med alt annet, kroppen tilpasser seg det du bruker den til. For å være god i turn bør du være myk, og da trener du antakelig bevegelighet. Likevel er det faktisk viktig å ha en viss bevegelighet også i hverdagen. Det er praktisk å kunne bøye seg og plukke opp noe fra gulvet uten å bøye i knærne, og å knyte lissene på skoene uten å sette seg ned. Holdningen vår er også påvirket av bevegelighet, både i brystmusklene og i setemuskulaturen. Derfor er det viktig å legge inn bevegelighetstrening slik at vi kan ha en oppreist holdning og på den måten unngå vondt i nakke og rygg.

Strekk contra bevegelighet

Live forteller om forskjellen på bevegelighetstrening og strekk av muskler.

Det er forskjell på bevegelighet og strekk! Når vi har trent enten kondisjon eller styrke er det vanlig å strekke ca. 20 sekunder på hver muskelgruppe som er brukt. Målet med dette er å strekke muskelen tilbake i utgangslengden den hadde før treningen (når den utvikler kraft under trening trekker den seg sammen). Bevegelighetstrening har som formål å forlenge muskelen permanent. Det er vanlig å holde leddutslaget i ca. 1 minutt og gjenta 3 ganger på hver muskel for at man skal oppnå resultater.

Live viser oss hvordan vi tøyer ut bakside lår.