NRK Meny
Normal

Låtskriverskolen 3 - Stilarter

Eksempler på vanlige stilarter.

Bruce Springsteen
Foto: SPENCER PLATT / Afp

For mange låtskrivere er det viktig å holde seg til eller skrive innenfor en bestemt stilart eller genre. I dag er det et utall stilarter innen populærmusikken og jazzen, og det er umulig å nevne alle stilarter og undergrupper av stilarter her. Hovedgruppene innenfor låtverdenen kan grovt sett deles opp slik:

  • Pop
  • Rock
  • Country
  • Vise
  • Hiphop
  • Jazz
  • Blues
  • Danseband

Hver av disse genrene har karakteristika som definerer dem som det ene eller andre, men samtidig fins det avvik fra regelen innenfor de fleste genrene. Disse kan det være spesielt lærerikt å gå inn i. De genredefinerende elementene kan være bestemte formtyper, bestemte måter å formidle tekst eller innhold på, en bestemt instrumentsammensetning, en bestemt måte å spille gitar på, bestemte typer rytmer, forskjellige måter å synge på o.s.v. Den eneste måten å lære seg hva som skiller det ene fra det andre er å lytte, å lytte og å lytte, i tillegg til å reflektere litt rundt det man hører. Hvorfor liker jeg akkurat denne låta, eller hvorfor syns jeg dette er det reneste sludder? De svarene du kan komme med på disse spørsmålene vil hjelpe deg å finne ut av hva slags låtskriver du er eller kan bli. Selvfølgelig vil det dukke opp låter som ikke passer inn i det generelle stilbildet på ulike måter, og det vil dukke opp låter som representerer stilblandinger av forskjellige slag. Her må alle finne sin egen stil(blanding) når man skal skrive sine egne låter. Hvis du vil at bandet ditt skal låte som Bruce Springsteens E Street Band, må du lytte deg gjennom nok låter av Bruce Springsteens E Street Band til å kunne reprodusere noe som er i slekt med deres uttrykk. Hør på låtkatalogen deres, finn ut hva slags akkordforbindelser de bruker, hva slags elgitarer de bruker, hvordan pianisten spiller, se på det som fins av videoer og dokumentarer - finn ut av hva som definerer sounden og stilen til Bruce Springsteens E Street Band.

I denne videoen får du et innblikk i stilen til Bruce Spingsteen og bandet hans:

Artist: Bruce Springsteen & The E Street Band - 
7853

Eller The Clash, Nirvana, Korn, Esperanza Spalding eller Weather Report. Eller hvem eller hva det nå er du er interessert i. Lær deg det du trenger for å komme videre, gi alt en sjanse!