NRK Meny
Normal

Låtskriverskolen - Enkelhet kontra Avansert 1

Hvilket ideal har du?

David Bowie i Oslo Spektrum 2003
Foto: Bjørnflaten, Thomas / NTB scanpix

En måte å forholde seg til låtskriving er å ta utgangspunkt i ett av to stilistiske idealer : enkelt eller avansert. Det er flere nivåer i låter, og alle kan vurderes i forhold til dette - bare det er en balanse mellom dem. Hvis du har en meget avansert og aktiv bassgang, kan det lønne seg å la ett eller flere av de andre instrumentene ha en enklere rolle. Har du en superkomplisert harmonikk bør kanskje det rytmiske være mindre avansert. Vær bevisst på forholdet mellom melodi og harmonikk, rytme og tempo, de forskjellige instrumentenes rolle og plass i lydbildet.

Her er noen gode eksempler på Avansert :

Crash Test Dummies - Mmmmmmmmmmmm
Harmonisk avansert, med noen spesielt lekre overganger. Dette er god trening for de akkordhungrige å finne ut av. Legg merke til hvor sparsomt de bruker instrumentene, det er melodien og akkordene og forholdet mellom dem som står i hovedfokus.

Artist. Crash Test Dummies
8364

David Bowie - Life on Mars
Klassisk symfonisk poplåt, hvor det er plass til alt. Lange akkordskjemaer, flerstemthet, strykere, flere temaer, instrumentalpartier, dynamisk variasjon, nyansert arrangement.

Artist: David Bowie 
3998

Kate Bush - Wuthering Heights

Artist: Kate Bush
3101

Beach Boys - Good Vibrations
Et godt eksempel på et band som vil ha med alt mulig i hver låt. Her er alle nivåene på samme kompleksitetsnivå.

Artist: Beach Boys 
1727

The Mars Volta - Wax Simulacra

The Mars Volta
6611

Ingunn Bjørgo Band - Tjuvfiskern
Et flott eksempel på hvordan man kan variere akkorder, rytmikk og arrangement rundt en repetert melodi. Melodinivået "fryses" - mens harmonikk, rytmikk og arrangement varieres.

Artist: INGUNN B BAND
8808