Låtskriverskolen - Country 1

Eksempler på genren Country - tradisjonell.

FARMAID JOHNNY CASH
Foto: MARY ALLEN / Ap

Definisjon fra Store norske Leksíkon : "country music, også kalt country and western, betegnelse for den folkelige musikken i USA som hovedsakelig har sine røtter i Europa, særlig i sanger og danser som britiske og irske immigranter brakte med seg. I begynnelsen var musikken hovedsakelig vokal, men etter hvert ble forskjellige strengeinstrumenter tatt i bruk, som fele, banjo, mandolin og gitar. Elementer fra andre typer folkemusikk, bl.a. de svartes blues og gospel, ble også inkorporert."

Denne stilarten har sine tydelige musikalske særtrekk, men har også stor variasjonsbredde. Den tradisjonelle country-musikken har sterk fokus på at teksten skal fortelle en historie, gjerne om kjærlighet (ofte tapt kjærlighet), minnene om stedet man kommer fra (nostalgi) eller om livet som omreisende. Spesielt for denne stilen er også at den ofte dreier seg om å fremheve eller forsvare "the American way of Life", i alle sine fasetter med varierende fokus og verdigrunnlag.

Her er noen eksempler på tradisjonell country, og legg merke til instrumentvalg, vokalharmonier og stemmebruk og harmonikk/akkordvalg.

Merle Haggard - Okie from Muskogee

Artist: Merle Haggard
4x3-9050

Tammy Wynette - Stand by your Man

Artist: Tammy Wynette
4x3-8924

Dixie Chicks - Long time gone

Artist: Dixie Chicks
16x9-9144

Townes van Zandt - Pancho and Lefty

Artist: Townes van Zandt
4x3-9082

Johnny Cash - Folsom Prison Blues

Artist: Johnny Cash
4x3-9043

Willie Nelson - Always on my Mind

Artist: Willie Nelson
4x3-9216