Kostholdet vårt består av tre energigivende næringsstoffer;
- Karbohydrater
- Proteiner
- Fett
Statens ernæringsråd anbefaler at ca. 60 % av energien kommer fra karbohydrater, ca. 25 % fra fett, og ca. 15 % fra protein.
Karbohydrater finner du i korn og kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær. Fett finner du i fet fisk, i oljer og melkeprodukter. Proteiner finner du i fisk, kjøtt og fugl, samt bønner og linser. Det er viktig at du sørger for et sammensatt kosthold der du bruker hele kostsirkelen.
Kostsirkelen viser grunnlaget for et godt kosthold slik vi ser det i Norge:
- Melk og melkeprodukter
- Egg, kjøtt, fisk
- Korn og kornprodukter
- Poteter, grønnsaker, frukt og bær
- Fett
Det anbefales at du spiser lite av sukker og hvitt mel, og velger grove kornprodukter. Du bør spise fire hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) samt to mellommåltider hver dag. For å få riktig fordeling mellom matvarene kan du følge noe vi kaller tallerkenmodellen til middag. Da deler du tallerkenen din i tre like store deler og fordeler like store mengder grønnsaker, kjøtt/fisk og poteter/pasta/ris.
Ønsker du finne ut hva maten du spiser inneholder av karbohydrater, vitaminer, proteiner og fett kan du besøke helsedirektoratets matvaretabell.
Mange nettsteder har tips og råd om kosthold, her har du noen tips: