NRK Meny
Normal

Kosthold

Du blir hva du spiser sies det. Tenker du over hva du putter i deg og hva du får energi av? Her er noen tips om hva du bør spise når du skal prestere enten det er på skolen, trening, eller på konsert.

Frukt og grønnsaker
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kostholdet vårt består av tre energigivende næringsstoffer;

  • Karbohydrater
  • Proteiner
  • Fett

Statens ernæringsråd anbefaler at ca. 60 % av energien kommer fra karbohydrater, ca. 25 % fra fett, og ca. 15 % fra protein.

Karbohydrater finner du i korn og kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær. Fett finner du i fet fisk, i oljer og melkeprodukter. Proteiner finner du i fisk, kjøtt og fugl, samt bønner og linser. Det er viktig at du sørger for et sammensatt kosthold der du bruker hele kostsirkelen.

Kakediagram

Kostsirkelen viser grunnlaget for et godt kosthold slik vi ser det i Norge:

  • Melk og melkeprodukter
  • Egg, kjøtt, fisk
  • Korn og kornprodukter
  • Poteter, grønnsaker, frukt og bær
  • Fett

Det anbefales at du spiser lite av sukker og hvitt mel, og velger grove kornprodukter. Du bør spise fire hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) samt to mellommåltider hver dag. For å få riktig fordeling mellom matvarene kan du følge noe vi kaller tallerkenmodellen til middag. Da deler du tallerkenen din i tre like store deler og fordeler like store mengder grønnsaker, kjøtt/fisk og poteter/pasta/ris.

Torskefilet
Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Ønsker du finne ut hva maten du spiser inneholder av karbohydrater, vitaminer, proteiner og fett kan du besøke helsedirektoratets matvaretabell.

Mange nettsteder har tips og råd om kosthold, her har du noen tips: