Koordinasjon

Koordinasjon består av en rekke forskjellige egenskaper, men vi tenker ofte på koordinasjon som ”evnen til å klare sammensatte bevegelsesmønstre”.

Sportsman is standing on hand for coordination
Foto: Einar Muoni / https://www.colourbox.com

Koordinasjonsberepet består av følgende egenskaper:

Balanse: Det å holde balansen på et ben, eller på slutten av en forlengs rulle handler om koordinasjon. Balanse er avhengig av sanseorganer som likevektsansen, synssansen og trykk- og berøringssansen.

Aerobics dance
Foto: https://www.colourbox.com/

Romorientering: Det å klare å orientere seg om hva som er ”opp” og ”ned” kan være utfordrende koordinativt. Tenk deg at du tar en 720 på ski for eksempel, det er utfordrende å klare å lande akkurat der hvor skiene dine peker fremover igjen, altså ned bakken. Evnen til å kontrollere bevegelsesretningen i rommeter meget viktig i f.eks. stuping, turn og freestyle hopp.

Terje Håkonsen og verdens beste snøbrett kjørere har satt lille Stamsund i Lofoten på hodet i snart
Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Rytme: Rytme er en form for gjentakelse. Rytme blir veldig synlig i aktiviteter som dans og aerobic som foregår til musikk, men rytme kan også være en innebygget takt du bruker for å gjøre noe. Tenk deg en som skal putte en golfball ned i hullet på en green. Da går rytmen bakover med køllen rolig og bestemt, deretter fremover, treffer ballen og gjennomfører slaget helt ut. De som er gode på rytmen gjør det likt hver gang og lykkes.

GAMES-EUR-2015-GYMNASTIC AEROBIC-MIXED PAIR
Foto: JACK GUEZ / Afp

Reaksjonsevne: Evnen til å fange opp en stimulus og omsette den til en så rask og hensiktsmessig bevegelse som mulig. Eks: startskudd på 100 meter. Syn- og hørselsansens har en viktig rolle her.

MONACO WORLD ATHLETICS FINAL
Foto: LIONEL CIRONNEAU / Ap

Øye-hånd, øye-fot koordinasjon: Samspill mellom synet og styring av håndens eller fotens bevegelser. Typisk viktig i ballspill, slik som i tennis og fotball. Kommunikasjonen mellom øynene og fot/hånd må trenes opp.

Britain Tennis ATP Finals
Foto: Alastair Grant / Ap

Tilpasset kraftinnsats: Vi må klare å legge på riktig kraft i bevegelsene våre for å få dem til riktig. For eksempel hvis vi slår et slag i tennis, må vi ikke slå ballen ut av banen, men klare å legge den akkurat innenfor streken. Tilsvarende med den som gjør en golf-put: slår du for hardt går ballen over koppen og lander på andre siden av greenen. Tilpasset kraft handler om veksling mellom belastning og avspenning.

GLF-USL-SPO-CITIBANAMEX-LORENA-OCHOA-INVITATIONAL-PRESENTED-BY-A
Foto: Vaughn Ridley / Afp