Jazzens røtter - De første blandingsformene

Blues gitar
Foto: unknown / Colourbox

Negro spirituals

Møtet mellom de afrikanske slavene og de europeiske nybyggerne i kirkene skapte den første afroamerikanske musikksjangeren, Negro spirituals, der harmoni og flerstemmighet møtte improvisasjon og blå tonalitet. Tekstene hadde gjerne en dobbelt betydning.

I teksten fortelles det om israelittenes fangenskap under Egypt, der Moses får i oppdrag fra Gud å befri Israel fra fangenskapet. Samtidig har den en annen betydning der Israel står for slavene mens Egypt og Pharaoh står for slavedriverne. Slik blir den en bønn om å bli befridd fra slaveriet.

Blues

Crossroads
Foto: Wikipedia

Blues er den sjangeren som har hatt mest å si for jazzens utvikling. Den tidligste bluesen ble ofte utført a cappella eller akkompagnert av gitar. Tonaliteten var basert på gamle slavesanger og spirituals, mens tekstene hadde et nedstemt innhold. Bluesen har vanligvis en 12 takters form med tre akkorder og en tredelt melodisk form (AAB) med tre fraser på 4 takter hver.

Blues, musikkform som oppstod blant svarte slaver i USA i siste del av 1800-tallet. De første trykte blues-noter ble utgitt i 1912, blant disse var Memphis Blues av W. C. Handy, også kalt bluesens far.
Kilde: Store Norske leksikon, Johs Bergh

Country blues

Den tidlige bluesen kaltes Country blues og var delt inn i to hovedretninger - Texas blues og Delta Blues. Den ble stort sett utført av en person som sang og spilte gitar.

Texas blues ble grunnlagt etter artisten Blind Lemon Jefferson og var nært opp til Field Hollers i stilen. Det ble også brukt mye call and response ved at gitaren svarer vokalisten etter en setning.

Robert johnson

Robert Johnson

Foto: Wikipedia

Delta Blues hadde sitt utspring rundt Mississippi-deltaet. Stilen et sterkere rytmisk driv og brukte gjerne ”bottleneck” på gitaren. Legendariske Robert Johnson (bildet) er Deltabluesens far.

Vaudeville blues

Den andre hovedretningen hadde sitt opphav i Vaudeville-showene i byene. Ofte var det kvinnelige vokalister som sang sammen med et band og et større fokus på underholdning. Mamie Smith var den første afroamerikanske kvinnen som gav ut blues på plate. Crazy Blues (1920) solgte utrolige 75000 den første måneden etter utgivelsen! Hun ble kalt ”The Queen of Blues”.

Bessie Smith

Bessie Smith

Foto: Wikipedia

Bessie Smith ble kjent like etter Mamie Smith og gav ut plater som såkalte Race records, der plateselskapene promoterte afroamerikanske artister. Hun blir sett på som bluesens førstedame.

Både Mamie Smith og Bessie Smith ble store forbilder for de kommende jazzvokalister.

Ragtime

Scott Joplin

Scott Joplin

Foto: Wikipedia

Ragtime heter stilarten som ved siden av blues skulle få størst betydning for jazzens utvikling. Selve ordet står for ”Ragged time” som er betyr synkopert rytme. Ragtime utviklet seg på klubbene i St. Louis og New Orleans omkring 1890 og kombinerte marsjmusikk med afrikansk polyrytmikk. Dette er en av de første blandingssjangrene som oppstod i den kreolske delen av sørstatene. Den fikk en enorm popularitet etter at komponisten Scott Joplin begynte å gi ut egne rags på noter. Andre kjente ragtime-komponister og pianister er Jelly Roll Morton, Joseph Lamb og James Scott.

Her kan du løse noen oppgaver fra artikkelen du nettopp har lest.