Frédéric Chopin

Fryderyk Franciszek Chopin (Frédéric François Chopin,(født 22. februar eller 1. mars 1810 i Żelazowa Wola, hertugdømmet Warszawa, død 17. oktober 1849 i Paris) var en polsk pianist, musikkpedagog og komponist fra den tidlige romantikken i musikkhistorien.

Frederick Chopin statue in Wroclaw, Poland Frederick Chopin statue in Wroclaw, Poland

Frédéric Chopin statue i Polen

Foto: https://www.colourbox.com

Portrait by Maria Wodzińska, 1835

Chopin portrett av Maria Wodzińska, 1835

Foto: Maria Wodzińska - Own work copied by Nihil novi / Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10884233

Han er én av klaverkomponistene fra 1800-tallet, som hadde størst påvirkningskraft og popularitet, og er regnet som den viktigste figuren i polsk musikkhistorie.

2. november 1830 forlot den tjue år gamle Chopin Warszawa og reiste til Wien. Få uker senere brøt den polske Novemberoppstanden ut, og den påfølgende russiske undertrykkingen av Polen førte til at Chopin slo seg ned i Paris, der han hadde sitt virke det meste av livet. Her levde han godt som klaverlærer, komponist, og ved å gi noen få eksklusive konserter. Selv om han var en stor Polen-patriot hele livet, brukte han den franske formen av navnet som han er mest kjent under, og for å unngå å måtte bruke russiske dokument tok han fransk statsborgerskap.

Chopin komponerte nesten utelukkende for klaver solo. Stykkene er teknisk vanskelige, men Chopin la likevel hovedvekt på poesi, dybde og nyanser i musikken. Chopin skapte musikalske former som instrumentale ballader, og fornyet formene klaversonate, masurka, vals, nocturne, polonaise, étude, impromptu og prélude.