Forebygging og løfteteknikk

Har du noen gang fått vondt i ryggen fordi du har løftet galt? For eksempel når du hjelper til med å bære handleposene fra bilen og inn i huset? Eller når du måker snø?

 A young woman lifts a crate of bottles from their car. real life prevents back pain and herniated d
Foto: PetraD / https://www.colourbox.com

Det er mye lettere å lære seg å bevege seg riktig enn å reparere skadene etterpå. Noen grep kan vi passe på for å unngå belastningsskader.

Riktig løfteteknikk

3rd National Parade of philharmonic bands, Lisboa
Foto: Paulo Vítor Martins / https://www.colourbox.com/
  • Hold det du løfter så nært inntil kroppen som mulig. Jo lenger ut fra kroppen du holder objektet (for eksempel et musikkinstrument), jo større krefter virker på den delen av kroppen som bærer det, og jo lettere er det å få vondt.
  • Når du skal løfte noe må du løfte med bena og ikke med ryggen! Bøy deg godt ned over det objektet du skal løfte, og bruk de store musklene i bena til å løfte det opp. Dersom det er ryggsøylen din som må ta all belastningen vil den for gå i stykker. Pass derfor på at du har rett rygg og bøy heller knærne!
  • Pass på at det du løfter er i balanse. Planlegg løftet ditt så godt du kan slik at du ikke kommer ut av balanse underveis i løftet, da gjør man ofte mange uhensiktsmessige bevegelser som kan føre til skade.
  • Sørg for å få hjelp til løft som er så tunge og vanskelige at du ikke klarer det alene, bruk hjelpemidler og andre mennesker.