Flygelhorn, althorn og eufonium

Althorn og eufonium er messinginstrument vi først og fremst finner i janitsjarorkester og brassband. Baryton kalles også eufonium som betyr "søt stemme". Flygelhornet som mange vil beskrive som en litt stor trompet finner vi også i brassbandet, men like gjerne i jazzmusikk.

Eufonium
Foto: Colourbox

Althorn og eufonium er messinginstrument og lyden lages på samme måte som trompet ved å presse leppene sammen, presse munnen mot instrumentets munnstykke og blåse luft slik at leppene vibrerer. Denne vibrasjonslyden overføres til instrumentrøret og lyden forsterkes. Tonehøyden endres ved å endre strammingen på leppene og ventlier også som forkorter elelr forlener røret luften skal presse gjennom og dermed endres tonehøyde mer detaljert og med en bedre intonasjon.

Munnstykket til disse instrumentene er kjegleformet som kornetten og valdhornet. Dette bidrar til at instrumentene får en varm og rund klang.

Vi har også tenorhorn og barytonhorn i samme instrumentfamilien. Eufonium er den vanligste i moderne janitsjarorkestere i Norge i dag og ligger nærmest tubaen i størrelse og utforming.

Flygelhornet er omtrent på samme størrelse som trompeten, men har et mer traktformet munnstykke som gir en mykere klang.

Transponering og omfang

Althornet er vanligvis stemt i Eb. For at althornet skal klinge likt med C-instrumenter, må det noteres en stor sekst høyere enn det det skal klinge som.

Omfanget til euphonium er fra Kontra F til tostrøken F. Eufonuium noteres som et C-instrument selv om det

Flygelhornet noteres som et Bb-instrument på samme måte som Bb-trompet.

Spillemåter og effekter

Se beskrivesle på siden om trompet og tuba.

Se video:

Les mer om eufonium.

Les mer om flygelhorn.