Ergonomiøvelser for musikere

Hvordan du puster, står og sitter når du spiller har ikke bare noe å si for kroppen din, det påvirker også kvaliteten på musikken du spiller. Her får du enkle tips og nyttige øvelser for å bli en bedre musiker.

Musikkelever på Timanitime

Timani-instruktør Elin Marie Christensen (nr.4 fra venstre) holder masterclass for musikkelevene Ola Ola Trøbråten, Hilja Løvvik, Anders Elverhøi Eggen, Anbjørg Beathe Klungsøyr og Herman Støa Sannes.

Foto: Margit Anne Vegstein / NRK Skole

Når du er musiker øver du gjerne opptil flere timer hver dag. Det lett å glemme at for å spille og synge så må kroppen aktiveres og koordineres ekstremt detaljert og spesialisert. Derfor er det viktig å kjenne til hva slags øvelser som kan hjelpe deg til å forbedre mulighetene du har i bevegelsesapparatet og samtidig bidra til at det blir lettere å spille og synge.

Følg fem musikere som får hjelp til å sitte og stå riktig når de synger og spiller. De får vite hvilke muskler de skal bruke og hvilke som skal slappe av. Nyttige tips for å kunne spille enda bedre, og enda lenger uten å bli slitne.

Følg fem musikere som får hjelp til å sitte og stå riktig når de synger og spiller. De får vite hvilke muskler de skal bruke og hvilke som skal slappe av. Nyttige tips for å kunne spille enda bedre, og enda lenger uten å bli slitne.

I denne delen av faget ergonomi og bevegelse får du tips om hvilke øvelser som kan hjelpe deg både å forebygge, slik at kroppen står i en god utgangsposisjon og belastes minst mulig når du spiller.

Tina Margareta Nilssen og Elin Marie Christensen er musikere og Timani-instruktører. De viser her hvilke øvelser som det er nyttig å øve på for å hjelpe kroppen til å koordinere på best mulig måte når du øver.

Tina viser de øvelsene du selv kan gjøre for å få best mulig utnyttelse av øvingen din uten at du blir sliten i kroppen:

Skjelettstabling

God holdning eller å stå i en nøytral grunnposisjon gir deg en god skjelettstabling, hvordan du gjør det kan du se her:

Hvordan kan vi gi kroppen et godt utgangspunkt i stående posisjon når vi spiller og synger? Det er viktig at vi står på en måte som gir både frihet og stabilitet. Her får du tips om hvordan du skal stå med hodet, hoftene og beina for å få en nøytral posisjon når vi spiller, og hvordan du skal stå med ryggen slik at pusten blir best mulig.

Det er viktig at vi står med god holdning når vi spiller

Det er viktig at vi står med et godt og stabilt utgangspunkt når vi spiller

Bouncy

Hvordan få den perfekte spenningen i kroppen slik at du er klar til å uttrykke musikk når du tar opp instrumentet.

Hvordan få den perfekte spenningen i kroppen når du skal spille

Å hoppe litt før du skal begynne å spille hjelper deg til å få den perfekte spenningen i kroppen. Husk å kjenn at du beholder den gode posisjonen og spenningen når du løfter instrumentet og gjør deg klar.

Ulike sitteøvelser for å få bedre spilleteknikk

1. Å sitte godt når du spiller er viktig, her får du tips om hvordan du sitter i tyngdelinjen for å avlaste muskler som skal slappe av.
Det å sitte på sitteknuten gjør at du sitter stabilt og godt.

Å sitte godt når du spiller er viktig, her får du tips hvordan du sitter riktig.

Å sitte godt når du spiller er viktig, her får du tips hvordan du sitter riktig.

2. Å ha klær som ikke strammer i midjen og ved hofteleddet er viktig når du skal spille. For å sitte best mulig bør ingenting stramme når du spiller, for det kan gå ut over spillingen din. Her er noen tips til hvordan du sitter mer avspent.

Å ha klær som ikke strammer i hofteledd og kneledd er viktig når du skal spille.

Å ha klær som ikke strammer i midjen og ved hofteleddet er viktig når du skal spille.

3. For å være til å spille, trenger vi god kontakt med underlaget du sitter på, og det må man øve på. Her er noen øvelser for hvordan du kjenner at du får kraft og stabilitet som kan avlaste rygg og skuldre mens du spiller.

Her er noen øvelser for hvordan du kjenner at du sitter riktig.

Her er noen øvelser for hvordan du kjenner at du får kraft og stabilitet mens du sitter.

Iliacus

Her kan du lære deg en øvelse for å trene opp musklene i hoftene slik at du avlaster ryggen når du sitter, og samtidig holder bekkenet i en god posisjon. Da er det lettere å sitte lenge når du spiller uten å bli sliten.

Øvelse for å trene opp musklene i hoftene slik at du sitter riktig og kan spille lenge

Øvelse for å trene opp musklene i hoftene slik at du sitter godt og kan spille lenge

Pusten

3D-pust gir oss muligheten til å få maksimalt ut av pusten når du spiller og synger. Da er det viktig å vite hvordan du skal utnytte lungene dine best mulig, og hvor de er i kroppen. Hvor langt opp, ut og bak de går, det er kanskje lenger enn du tror.

Tina Margareta Nilssen viser hvordan du skal få maksimalt ut av pusten når du spiller.

Tina Margareta Nilssen viser hvordan du skal få maksimalt ut av pusten når du spiller og synger.

Flaskeøvelsen

Her er øvelsen for hvordan du får et best mulig grep om instrumentet. Det viktigste er å kunne slappe av i armen og håndleddet, og vite hvilke muskler du bruker når du spiller. Dette er en øvelse som gjøres best to og to sammen.

Her er øvelsen for hvordan du får et best mulig grep om instrumentet. Det viktigste er å kunne slappe av i håndleddet, og vite hvilke muskler du bruker når du spiller. Dette er en øvelse som gjøres best to og to sammen.

Tina Margareta Nilssen gjør flaskeøvelsen på Elin Marie Christensen sånn at hun kan ha avspente armer men samtidig holde fiolinen på en trygg og god måte.

Sjokoladekaramellen

Hvordan få musklene i kroppen til å fungere best mulig når du spiller og synger. Av de over 600 muskler vi har i kroppen har de alle sine egenskaper de er best på. Sjokoladekaramellen er en modell for å vise deg hva som skjer i de ulike delene av kroppen når du spiller og synger. Hvilke muskler som kan slappe av og hvilke muskler som bør være aktive og utholdende, og hva som befinner seg i selve kjernen av kroppen.

Sjokoladekaramellen er en modell for å vise seg hva som skjer i de ulike deler av kroppen når du spiller.

Sjokoladekaramellen er en modell for å vise seg hva som skjer i de ulike deler av kroppen når du spiller.