NRK Meny
Normal

Ergonomi

Faget ergonomi er mer enn bare å ha riktig sittestilling. Det dreier seg om å ta vare på hele mennesket og se på de omgivelser og miljø vi ferdes i enten vi er på skolen eller jobb.

Ung jente i tenårene sitter i sofa med Mac i fanget.
Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

Ergonomi er et tverrfaglig kunnskapsfelt som handler om tilpasning mellom arbeidsmiljø/teknikk og mennesket. For å unngå sykdom og arbeidsskader må man ta hensyn til hva som er god ergonomi. Dette handler blant annet om arbeidsstilling, løfteteknikk og bevegelsesmønstre. Det er viktig at vi beveger oss hensiktsmessig – særlig i forbindelse med vår arbeid og det vi gjør til daglig, slik at vi unngår belastningsskader, stive nakker og tennisalbuer.

Riktig belastning er sunt og bevegelse er nødvendig. Det er feilbelastning og stadig gjentatte bevegelser vi må prøve å unngå. Tungt og ensformig arbeid, belastende arbeidsstillinger og tidspress er spesielt uheldig.

Vårt samfunn er preget av at vi sitter mye stille, enten det er på jobb, skole eller hjemme. Samfunnet stiller rett og slett ikke de samme kravene til bevegelse som det gjorde før. Vi kjører til jobb, sitter på jobben, kjører fra jobben og sitter foran TV når vi kommer hjem. Vel, ikke alle gjør dette, men flere og flere. Med så mye sitting mister vi verdifull muskulatur i kroppen, særlig muskulatur i mage og rygg som sørger for å holde oss oppe og gi oss god holdning.

Back Pain
Foto: https://www.colourbox.com/

Dårlige ergonomiske forhold er en av arbeidslivets største årsak til sykdom og fravær. Kroppen vår sier fra når toleransegrensene overskrides og vi har fått for høy (ugunstig) belastning. Typisk er ugunstig belastning for tungt arbeid, for ensformig arbeid, uheldige arbeidsstillinger og for lange perioder med uheldig belastning av gangen.

Når totalbelastningen blir for stor over tid svarer kroppen vår med muskel og skjelettlidelser; betennelser i muskler, vondt i ryggen, stive nakker osv. Dette kan føre til sykemeldinger i lang tid og i verste fall til at man må slutte i arbeidet eller pådrar seg livslange skader og blir uføretrygdet.