Blokkfløyte

Blokkfløyte har lenge vært obligatorisk i grunnskolen og mange nordmenn har nok et litt anstrengt forhold til dette instrumentet. Mange blir derfor ofte overrasket over hvor flott det høres ut når gode utøvere spiller.

Blokkfløyter

Blokkfløyter

Foto: Colourbox

Blokkfløyte er et gammelt instrument og har fått navnet sitt på grunn av den lille fortettingen som er laget i munnstykket til fløyten. Man blåser inn gjennom en åpning i munnstukket og lyden skapes ved at luften treffer sn skarp kant der noe av luften presses ut av røret og noe inn i røret. På tverrfløyte føres luften mot en slik skarp kant ved at leppene styrer luftstrmmen, mens blokken i blokkfløyten styrer luften mot denne kanten.

Blokkfløyten er opprinnelig et treblåseinsturment, men i dag produseres den ofte i plast.

Som de fleste instrument fennes det hele familer av blokkfløyten der sopranblokkfløyten er den vanligste. TIl tillegg er alt- , tenor- og bass-blokkfløyte vanlig. I likhet med andre blåsefamilier er de litt ulikt stemt og alt- og bassblokkfløyten er F-instrument.

Den folkelige varianten av blokkflyten finner vi i Tussefløyten. Lytt til Egil Storbekken som spiller pols fra Nord-Østerdalen:

Pols fra Nord-Østerdal

Les mer om blokkfløyten på Wikipedia (engelsk).