Arbeidsstilling

Det er viktig at arbeidsstillingen din er tilrettelagt for det arbeidet du skal foreta deg.

Strekker ut
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Accordion
Foto: Artem Furman / https://www.colourbox.com/

Bare det å skrive på pc hvis du har for lav stol og må løfte dine egne armer opp for å skrive vil gjøre at du får vondt i øvre del av rygg og nakke. Sammenlignet med mange andre arbeidsstillinger burde det å skrive ved et arbeidsbord være enkelt. Hvordan er det da når vi spiller et instrument for eksempel? Klarer vi å tilrettelegge slik at armene ikke må bære hele tiden, at vi kan ha lave skuldre og rett rygg?

For å vite hva som er riktig arbeidsstilling må vi lytte til kroppen og kjenne etter hva og om noe er vondt eller om det kjennes bra.

Sittestilling

Ryggsøylen vår er oppreist og rett. Den vår er satt sammen av mange ryggvirvler som ligger oppå hverandre i en S-form som en stabel med tallerkener. Disse ”tallerkenene” må få ligge stødig og godt over hverandre for at de skal sørge for støtte, støtdemping og fordeling av trykk i kroppen vår. Dersom de ligger skjevt på hverandre får vi vondt, og særlig dersom de på samme tid blir utsatt for krefter, for eksempel et løft eller det å holde noe over lengre tid.

Ryggsøyle

Skuldrene våre må få lov til å være lave. Det er de dersom ryggen er rett og armene ikke skal bære noe foran oss underveis i arbeidet. Armene må derfor få lov til å hvile (90 grader i albuleddet) eller i hvert fall bli avlastet dersom de skal jobbe over lengre tid. For eksempel er det mange som har en pute foran tastaturet sitt slik at underarmen hviler selv om man skriver på pc.

Bena må nå ned til gulvet og det bør være ca. 90 graders vinkel i kneet. Dette tillater ryggen å være rett og skuldrene til å være lave i tillegg til at man kan slappe av i hofteleddet. Det kan bli veldig slitsomt dersom man må jobbe med å trekke bena til seg mens man sitter.

Tips om sittestilling og hvordan du skal stille inn pulten og stolen.

God holdning

Dersom man tilstreber å ha en god og oppreist holdning underveis i arbeidet sitt har man som oftest en god arbeidsstilling.

God holdning betyr:

  • Rett og oppreist ryggsøyle
  • Åpent bryst
  • Lave skuldre

Like viktig som god holdning og riktig sittestilling er variasjon i arbeidet. Alt vi gjør veldig mye vil potensielt gi oss belastningsskader. Det er derfor viktig at vi forsøker å finne alternative metoder å gjøre arbeidet på eller finne ulike sittestillinger som tillater oss å slappe av i de delene av kroppen som er utsatt for mest belastning. I produksjonsbedrifter skifter ofte de ansatte arbeidsoppgaver hvert kvarter nettopp av denne grunn, noe som er lurt for å unngå ensidig belastning.

Her ser du eksempler på bevegelighetsøvelser som bidrar til god holdning.