Alt- og baryton-saksofon

Saksofonen ble lansert på 1840-tallet. Den finnes i noe repertoar for symfoniorkester, det er laget mange solostykker for saksofon. Instrumentet hører hjemme i janitsjarorkesteret, men regnes av mange først og fremst som et jazzinstrument.

Alt- og baryton-sax

Alt- og baryton-sax

Foto: Colourbox

Alt- og barytonsaksofon er begge Eb-instrumenter, men barytonen klinger en oktav lavere enn altinstrumentet. Mange forbinder saksofonen med jazz og rythm and blues-musikk, men det er også skrevet mye kunstmusikk for disse instrumentene også. Saksofonmelodien i Ravels orkesterstykke Bolero er et kjent eksempel på sakfonbruken i fransk klassisk musikk.

Lyden frembringes ved å blåse gjennom en smal åpning mellom en flis og et munnstykke. Tonehøyden endres ved å åpne og lukke hull i saksofonens metallrør. Et sinnrikt system med klaffer og stag gjør dette mulig uten å forstrekke fingrene.

Det er svært vanskelig å spille svakt i saksofonens lavere register (under klingende lille c).

Spesielle spillemåter eller effekter

Glissando: glidning i tonehøyde som dannes ved hjelp av presset på flis og munnstykke og ved hjelp av klaffene.

Her kan du lese mer om altsaksofon (engelsk).

Barytonsaksofonen har sin faste plass i saksofonrekka i storband. Gerry Mulligan og Jon Pål Indreberg har bidratt til å gjøre barytonsaksofonen til et viktig soloinstrument i jazz , og særling inne Cool-sjangeren.

Her er eksempel med Gerry Mulligans Love In New Orleans (Spotify).

Her er noen eksempler fra Youtube: