Hopp til innhold

Religion, etikk og livssyn i NRK TV

Livssyn, etikk og verdensreligionene er temaer for en lang rekke program i NRK TV.

vokslys og blomst

Religion, livssyn og etikk er en interessant og viktig del av undervisningen i skolen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Her er en oversikt over noen av tilbudene i NRK TV, som kan inspirere til undervisning og samtaler i fagene Religion og etikk for videregående skole og KRLE på ungdomsskolen. Dokumentarene er ofte rettet mot et voksent publikum, og yngre elever anbefales å se programmene sammen med voksne.

I nettuniverset til NRK SKOLE er videoene i KRLE-faget rettet tydeligere inn mot skoleelevene.

tegning av Jesus palmesøndag fra NRK Skole

Hvorfor feires påske? Se videoen i NRK SKOLE KRLE 5-7 klasse

Foto: Illustrasjon / NRK SKOLE

Døden - en TV-serie om livet Norsk dokumentarserie. Alle skal døy, men kor ille er eigentleg det? Korleis ville det gått med livet utan døden? Ein åleinefar og dottera hans må leve utan mor. Dei reiser rundt om i verda for å finne ut meir om korleis dei kan ta stilling til det uungåelege fenomenet, døden. I første program, skal me sjå på kva som skjer med oss når me eldast og døyr. Kva nytte har eigentleg døden i naturen - og stundom for andre sine liv? På humoristisk vis, får me eit innblikk i samanhengen mellom døden og livet. (1:5) Aldersgrense 12 år.

fyrtårn

Fyrtårnet er stedet for NRKs mange samtaler om livsvisdom.

Foto: NRK

Fyrtårn - en livssynsserie To mennesker møtes på et fyrtårn, og i løpet av to dager forteller de hverandre sterke historier fra livet. Sammen har de fått et oppdrag; livsvisdom fra samtalene deres på fyret skal skrives ned på en tavle og legges i en flaske. En flaske med et helt spesielt innhold kastes i havet, kanskje det vil vise vei for dem som finner det - akkurat som et fyrtårn?

I heisen med - tre sesonger Norsk underholdningsserie. Hvem ville du stått fast i heisen med? Vi har invitert to kjente personer til et TV-opptak. Ingen av dem vet hvem de skal møte. På vei opp til studio møtes de i en heis som ikke helt tilfeldig stopper mellom to etasjer. Den begynner å gå igjen først når de har besvart noen av livets store spørsmål.

Brobyggerne - livssynsserie Åtte mennesker med åtte forskjellige livssyn er samlet på Hedalen Pilegrimsgård i Valdres. En serie med Kjell Erik Moen som programleder.

Louis Theroux - serie fra lukkede miljøer Dokumentarserie. Louis Theroux kommer seg inn i miljøer som er lukket for de fleste av oss. Han sjarmerer og avvæpner de vanskeligste intervjuobjekter. Journalisten besøker blant andre - en gruppe med ultranasjonalistiske bosettere i de okkuperte områdene av Palestina. De ser det som sin religiøse og politiske plikt å bygge i de mest sensitive områdene på Vestbredden, særlig de stedene som har en tilknytning til Bibelen. Aldersgrense 15 år.

På sporet av Jesus fra Nasaret

En reise i de historiske sporene til Jesus fra Nasaret.

Foto: NRK

På sporet av Jesus fra Nasaret Britisk dokumentarserie. Hvem var Jesus fra Nasaret? Skuespiller Robert Powell legger ut på en reise gjennom Det hellige landet. Hvordan så Jesus' siste dager ut? Robert Powell ser nærmere på hans arrestasjon, dom og korsfestelse. Troen på Jesu oppstandelse ledet til verdens største religion. Aldersgrense 12 år.

Indias kostbare døtre Den indiske kulturen foretrekker guttebarn, men dette får store konsekvenser for samfunnet. Indisk dokumentar fra 2017. Regi: Rama Rau. (The Daughter Tree)

Logo Love Sikh

Hvordan skal Oslogutten Sumeet finne en å gife seg med?

Foto: NRK

Lovesikh - serie Norsk reality-dokumentar. Møt Sumeet, en 26-årig Oslogutt som vil finne den rette å gifte seg med. For en norsk-indisk Sikh vokst opp på beste vestkant, er det ikke godt å vite hvor man skal starte. Bestevennen Chirag har fikset en filmteam som fotfølger Sumeet mens han prøver å finne seg en dame, før foreldrene finner en for ham. (1:7)

god muslim moderne kvinne

Kvinner fra ulike miljøer møtes i dette programmet.

Foto: NRK

God muslim - moderne kvinne ? Er det mogleg å vere ei sterk, uavhengig kvinne og ein god muslim? Mehreen Baig møter kvinner i ulike islamske miljø.

Lene, islam og kjærligheten - fra serien FOLK Norsk dokumentar. Lene fra Oslo var 24 år gammel da hun valgte islam i stedet for kristendommen, hijab i stedet for miniskjørt og bikini - og en helt ny tilværelse som småbarnsmor og yrkeskvinne i Egypt. Hun er en av noen hundre etniske nordmenn som har konvertert til islam.

En fotograf møter folk som mener de er Messias Fotograf Jonas Bendiksen reiser verden rundt for å møte mennesker som mener de er Guds sønn. Vi følger Jonas sin jakt på Jesus fra Tokyos neonjungel til Sibirs frosne ødemark, fra den glohete landsbygda i Sør-Afrika til en 69-år gammel mann i Brasil med kjortel og tornekrone. Har Jesus kommet tilbake i skikkelsen av en tidligere smykkeselger fra Sør-Afrika?

Norske fordommer

Humoristisk om fordommer i samfunnet.

Foto: NRK

Norske fordommer Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen tar en humoristisk vandring i seks temaer som frembringer fordommer blant det norske folk. Vi møter fargerike karakterer, tar tempen på holdninger i samfunnet og får føle på egne fordommer.

Er du rasist? Nederlandsk dokumentar fra 2017. Nye, banebrytende studier avslører hvorfor mennesker kan være rasistiske. Kan vitenskapen hjelpe oss å endre vår forutinntatthet?

Ut av sektens klør Maktmisbruk og komplett kontroll er stikkord når overlevende forteller om en mørk og skremmende verden av sekter og kulter. Hvordan kom de seg ut? Regi: Jaimi West. (Cults, Taboos and Twisted Faith) Britisk dokumentar fra 2018. Aldersgrense 9 år.

Snakker du sant? Britisk dokumentar frå 2018. Kan vi leve utan å lyge? Hadde verda vore betre om vi alltid var ærlege? Tre personar utstyrt med teknologi som varslar om dei seier noko usant kan kanskje gje oss svar.

Lisenskontrolløren - episode om TRO Verden går til helvete? For noen er nettopp tanken om jordas undergang alt som trengs for å gi dem et smil rundt munnen. Lisenskontrolløren ser på tungetale og Seljordsormen, på menneskets søken etter mening og håp. Og i sitt siste intervju forteller forfatteren Margit Sandemo om sin nysgjerrighet på døden. Sesong 2 Lisenskontrolløren - (3:6)

Olavsfestdagene i 2016 I hvilken religion er det best å være annerledes? En serie ledet av Tomm Kristiansen.

Underveis - norsk livssynsserie Streetlight - Lyset kommer tilbake.

Mon tro - en serie Hvor langt er du villig å gå for det du tror på? Ingjerd og Sigmund Evensen er gjester hos programleder Hilde Skaugrud. De gikk langt da Gud kalte dem, men prisen barna har betalt for dette ble kanskje høyere enn de regnet med? Programmet ble direktesendt i 2004, og seerne ble invitert til å komme med spørsmål og kommentarer på sms.

 TV program Snakkistan

Snakkistan om ulike behov. Religion eller rus, er spørsmålet.

Foto: NRK

Snakkistan GUD vs GHB. Abu trenger rus og lurer på om han skal gå for dop eller Gud. Gjester: Markus Gaupås Johansen, Sturle Vik Pedersen og Bjarte Tjøstheim. (3:6)

Polen, Gud og politikken Polsk dokumentar fra 2018. Den katolske kirken spiller en sentral rolle i polsk samfunnsliv. For det regjerende Partiet for lov og rettferdighet (PiS) er både religion og nasjonalistiske, anti-vestlige holdninger viktige bærebjelker.